Zapiekanka z ziemniaków

Przygotowanie: 20 minut
Zapiekanie: 20 minut
Porcja: 230 kcal
Składniki na 4 porcje

dodany przez: mojegotowanie

Zapiekanki

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
230 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 164 głosów)


Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 4 wędzone oscypki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 10 dag tartej bułki
  • 2 łyżeczki sezamu
  • szczypiorek
  • ewentualnie 2 cebule

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, umyć, gotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, utłuc ze śmietaną i łyżką masła, wymieszać.
  • Liście kapusty pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła (można również z cebulką). Do żaroodopornego naczynia kłaść ziemniaki, warstwę kapusty, pokrojone oscypki i znów ziemniaki.
  • Zapiekać 20 minut w temp. 180˚C, polać bułką tartą usmażoną na łyżce masła. Posypać szczypiorkiem i sezamem.

Kalorie: 230

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy