Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Tradycyjna wigilijna zupa.

dodany przez: Duusiak

Zupy barszcz barszcz czerwony barszcz wigilijny uszka

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 191 głosów)


Składniki:

  • Barszcz:
  • 4 buraki
  • 1 marchewka
  • ćwiartka kwaśnego jabłka
  • 1 korzeń selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 suszone grzybki
  • 3 łyżki majeranku
  • sól,pieprz
  • vegeta
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • Uszka:
  • ciasto :
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • pół szklanki ciepłej wody
  • sól
  • farsz:
  • 30 g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • sól ,pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Barszcz:
  • Warzywa obieramy i kroimy na pół. Jabłko kroimy w ćwiartki.Czosnek obieramy i kroimy na pół. Wszystko wrzucamy do garnka,zalewamy wodą. Dodajemy ocet i cukier. Wrzucamy grzybki suszone(wcześniej namoczone w wodze przez noc) ,ziele angielskie,liść laurowy
  • pieprz w ziarnach i majeranek. Gotować ok.1 godzinę.
  • Pod koniec gotowania przyprawić.
  • Uszka:
  • Farsz:
  • Grzybki namoczyć w wodzie na noc. Ugotować w tej samej wodzie,w której się moczyły. Odcedzić i wystudzić.
  • Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
  • Grzybki wymieszać z cebulką. Doprawić. Gdy wystygnie to zmiksować całość blenderem.
  • Ciasto :
  • Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części.
  • Rozwałkować na czworokąt. Wycinać małe kwadraciki ok.3-4 cm.
  • Na każdy kwadracik nałożyć farsz i zlepić na trójkąt. Zawinąć na palec i zlepić rogi.

Porady

Wypróbuj przepis na zakwas na barszcz czerwony

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy