REKLAMA

Wigilijna gwiazda makowa

Niby zwykły świąteczny makowiec, a taki wyjątkowy - w kształcie pięknej gwiazdy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

makowiec

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.36 z 166 głosów)


Składniki:

  • ciasto:
  • 1 dag drożdży suchych lub 2 dag świeżych
  • 28 dag mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 6 dag roztopionego masła
  • nadzienie:
  • 20 dag maku
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • mała porcja cukru waniliowego
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • dodatkowo:
  • jajko wymieszane z łyżką mleka
  • mak do posypania
  • cukier puder do oprószenia

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Na ciasto: suche drożdże mieszamy z mąką oraz cukrem (ze świeżych najpierw robimy rozczyn
  • mieszając z kilkoma łyżkami mleka i ok. łyżeczki cukru).
  • Dodajemy żółtka i mleko. Mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie wyrabiamy ciasto.
  • Pod koniec wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy do momentu
  • aż ciasto nie klei się do rąk
  • jest sprężyste i elastyczne. W razie potrzeby
  • podczas wyrabiania
  • podsypujemy odrobiną mąki.
  • Przekładamy do miski
  • przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. i 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Na nadzienie: mak zalewamy wrzącą wodą
  • pozostawiamy na noc. Rano odciskamy z nadmiaru płynu i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach.
  • Dodajemy żółtka
  • cukier
  • cukier waniliowy
  • orzechy
  • skórkę pomarańczową
  • migdały
  • rodzynki i aromat.
  • Wszystko dokładnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka i delikatnie łączymy je z masą makową.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na tej samej wielkości i grubości okrągłe placki.
  • Na dużej
  • płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem układamy naprzemiennie placki i masę makową
  • zaczynając i kończąc plackiem. Brzegi bardzo dokładnie sklejamy i za pomocą ostrego noża przycinamy
  • by makowy torcik miał kształt koła.
  • Nacinamy go na 16 części – nie do końca. Formujemy gwiazdę: bierzemy w dłonie dwie nacięte części znajdujące się tuż koło siebie
  • skręcamy dwukrotnie wokół własnej osi – jedną w prawo
  • drugą w lewo – po czym sklejamy ze sobą.
  • Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami. Uformowaną gwiazdę odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia
  • następnie smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem
  • posypujemy makiem.
  • Pieczemy 25–35 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C
  • aż ładnie się zrumieni. Upieczoną gwiazdę wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
  • Przepis z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Zobacz przepis: Potrawy wigilijne: kutia z kuchni Iwaszkiewiczów

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy