Wegetariańskie leczo z cukinii

Leczo z cukinią jest bardzo lubiane i choć zwykle występuje w wersji z kiełbasą, można ją wyeliminować i przyrządzić wersję wegetariańską.

leczo

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 169 głosów)

Kroki wykonania:

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min1.Paprykę pokrój w kawałki, cebulę w piórka – wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmażaj, aż zaczną mięknąć. Dodaj czosnek posiekany w plasterki.
    Po chwili dorzuć pokrojoną w kostkę cukinię. Pomidory sparz i obierz, a następnie pokrój na kawałki i dorzuć do reszty warzyw.
    Duś, aż pomidory się rozpadną, tworząc sos, a pozostałe warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem oraz mieloną papryką.

Porady

To połączenie warzyw jest bardzo wdzięczne – można je przyprawiać na wiele sposobów. Leczo będzie świetne, jeśli dodasz tymianek, majeranek lub rozmaryn. Leczo ma mnóstwo pysznego sosu, który można zebrać pieczywem - pycha!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy