Tort motyl to świetny pomysł na kolorowe ciasto urodzinowe. Biszkopt pieczemy w okrągłej formie, a następnie wycinamy skrzydła motyla. To proste – wystarczy przeciąć ciasto na pół i odwrócić półkola tyłem do siebie. Potem pozostaje już tylko przełożenie blatów kremem, nałożenie tynku z ganache czekoladowego i dekoracja kolorowymi cukierkami. Ostatni etap można wykonać razem z dzieckiem – ozdabianie tortu w kształcie motyla to doskonała zabawa dla całej rodziny.
Artur Rogalski
(średnia 4.52 z 155 głosów)
Piana na biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy 100 g cukru.
Masa na biszkopt: mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sito. Do piany z białek przekładamy żółtka i ostrożnie mieszamy szpatułką do ciasta. Następnie dodajemy mąkę, po każdej łyżce dokładnie mieszamy składniki (łyżką lub mikserem na niskich obrotach).
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczenie: ciasto na tort motylek wstawiamy do piekarnika na 25 min. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe w środku. Jeśli patyczek jest suchy, wyjmujemy biszkopt z piekarnika. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krem: ubijamy 500 ml śmietany, a gdy jest już gęsta, dodajemy po łyżce serek mascarpone, 60 g cukru pudru i cukier waniliowy. Gotowy krem odstawiamy do lodówki na 30 min. W tym czasie nasączamy biszkopt ponczem.
Krojenie biszkoptu: ciasto kroimy na dwa półkola, trochę poniżej środka wycinamy dwa trójkąciki – tak, aby po odwróceniu połówek biszkoptu powstały skrzydła motyla. Biszkopt dzielimy na trzy poziome blaty, które będziemy przekładać kremem.
Poncz: 100 ml letniej wody mieszamy z 15 g cukru pudru i sokiem z cytryny. Ponczem polewamy po kolei wszystkie trzy blaty do tortu.
Przekładanie: na pierwszy blat (obydwie połówki biszkoptu odwrócone do siebie zaokrągloną częścią) nakładamy połowę dżemu i rozprowadzamy po całej powierzchni skrzydeł motyla. Na dżem nakładamy ½ przygotowanego kremu i przykrywamy drugim blatem (kolejne dwie połówki biszkoptu). Następnie ponownie kładziemy dżem i pozostały krem śmietankowy. Tort przykrywamy trzecim blatem (ostatni poziom skrzydeł motyla). Odstawiamy do lodówki.
Ganache: w rondelku podgrzewamy 130 ml śmietany kremówki. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z kuchenki i roztapiamy w niej masło oraz połamaną czekoladę (deserową i mleczną). Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy ganache odstawiamy do przestygnięcia na ok. 2–3 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).
Dekoracja: kiedy ganache czekoladowy ma już konsystencję nutelli, nakładamy go na tort w kształcie motyla. Kremem czekoladowym pokrywamy wierzch i boki ciasta. Powierzchnię wyrównujemy płaskim nożem lub szpatułką. Na wierzchu układamy cukierki lub orzeszki w kolorowej polewie. Tort odstawiamy do lodówki.
Porady
- Biszkopt wyjmujemy z blachy po całkowitym wystudzeniu.
- Do kremu ze śmietany i serka mascarpone można dodać żelatynę – 10 g proszku rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę dodajemy do kremu pod koniec ubijania.
- Przygotowywanie tortu najlepiej jest podzielić na trzy kolejne dni – na trzy dni przed uroczystością pieczemy biszkopt, następnego dnia robimy krem i przekładamy ciasto, a ostatniego dnia (na dzień przed imprezą) przygotowujemy ganache i robimy dekorację.
- Tort w kształcie motyla należy wyjąć z lodówki ok. 30 min przed podaniem, aby łatwiej było go pokroić.
- Do dekoracji można wykorzystać kolorowe orzeszki, cukierki lub żelki.
- Aby motyl miał czułka, do ciasta wbijamy dwa czekoladowe patyczki.
Do tortu możemy przygotować także tynk z białej czekolady. Proporcje na taki ganache są podobne, ale wykonanie jest inne:
Taki krem od razu nakładamy na wierzch i boki ciasta – tynk z ucieranym masłem nie wymaga chłodzenia. Dopiero gotowy tort wstawiamy do lodówki.
Jeśli chcemy, aby tort w kształcie motyla był pokryty masą cukrową w dowolnym kolorze, musimy przygotować lukier plastyczny. Do jego wykonania potrzebne są następujące składniki:
Masę cukrową możemy położyć na krem lub ciasto. Możemy z niej także wyciąć ozdoby lub zrobić małe figurki.
Bazując na tym przepisie można przygotować nie tylko tort w kształcie motyla, ale także inne, np:
Komentarze