Tort kotek to doskonała propozycja na imprezę dla dzieci. Urodziny czy inna okazja do zaproszenia małych przyjaciół to dobry moment, żeby spróbować swoich sił i upiec ten tort. Tort kotek w naszej wersji jest prosty do zrobienia i niezbyt słodki. Składa się z delikatnego biszkoptu, lekkiej pianki i gorzkiej czekolady, która świetnie balansuje smaki. Tort kotek będzie hitem na każdym przyjęciu!
Tort kotek / fot. Stockfood
(średnia 4.47 z 198 głosów)
Porady
W przepisie na tort kotek wykorzystujemy:
- galaretki – najlepiej różnokolorowe. Można wykorzystać na przykład truskawkową i malinową, czy brzoskwiniową.
- czekoladę – jeśli wiemy, że nasze dziecko nie lubi gorzkiej czekolady, wybierzmy taką o niskiej zawartości kakao.
- kakao – prawdziwe ciemne
- mleko – najlepiej tłuste
Aby udekorować tort kotek będziemy potrzebowali rękawa cukierniczego. Z łatwością umieścimy w nim masę z białej czekolady i mleka i będziemy mogli ozdobić tort. Taki rękaw cukierniczy przyda się też do innych ciast, deserów czy babeczek.
Tort z kotkiem można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Tort kotek może zostać na przykład przygotowany na przykład z dwóch różnych połączonych ze sobą ciast. Większe okrągłe ciasto będzie jego tułowiem, a mniejsze głową. Jeszcze innym pomysłem jest wykorzystanie opłatka z wizerunkiem kota – takie opłatki gotowe do położenia na wierzch tortu kupicie za kilka złotych. Kolejnym pomysłem jest przygotowanie zwykłego tortu i zrobienie z lukru plastycznego kilku figurek kotów, które go ozdobią.
Nasz tort kotek dekorujemy białą czekoladą, ale możecie w tym celu wykorzystać także na przykład lukier. W wersji najprostszej lukier to po prostu cukier puder wymieszany z wodą lub sokiem z cytryny. Możemy też przygotować glazurę i użyć jej do dekoracji tortu.
W przepisie na tort kotek bardzo ważne jest, aby zmiksować bitą śmietanę z galaretkami w odpowiednim czasie. Galaretki nie mogą być za rzadkie, ponieważ masa wsiąknie w blaty biszkoptu, nie mogą też być za twarde, ponieważ wtedy w śmietanie zostaną grudki galaretki. Najlepiej gdyby udało nam się uchwycić moment, kiedy będą półpłynne, wtedy najlepiej zmiksują się ze śmietaną.
Jeśli chcemy urozmaicić tort jeszcze bardziej, możemy posmarować biszkoptowe blaty dżemem lub konfiturą. Dopasujmy ich smak do smaku galaretek, a całość będzie naprawdę pyszna!
Komentarze