Tort w kształcie serca

Tort w kształcie serca brzmi romantycznie, prawda? To idealna propozycja na Walentynki, ale nie tylko. W końcu przygotowanie takiego ciasta dla ukochanej osoby nie musi być związane z żadną konkretną okazją. Tort w kształcie serca jest bardzo efektowny – wygląda niczym z najlepszej cukierni. Warto go przygotować, bo nie tylko jest piękny, ale i pyszny!

torty

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Poziom trudności: Trudny
Ocena:

(średnia 4.53 z 158 głosów)

Kroki wykonania:

  • tort-w-ksztalcie-serca11.Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wysmaruj tłuszczem i delikatnie posyp mąką formę w kształcie serca.
    Przesiej mąkę i sól i odstaw je na bok. W miseczce od miksera stojącego utrzyj masło z cukrem. Ubijaj aż masło zrobi się lekkie i puszyste. Stopniowo dodawaj po jednym jajku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj stopniowo suche składniki na zmianę z maślanką - zacznij i zakończ na dodaniu suchych składników. Wmieszaj wanilię. W małej miseczce wymieszaj 1,5 łyżki czerwonego barwnika w płynie i 1 łyżkę kakao.
  • tort-w-ksztalcie-serca22.Mieszaj aż uzyskasz konsystencję pasty. Dodaj barwnik z kakao do masła z cukrem i dobrze wymieszaj. W małej miseczce wymieszaj sodę oczyszczoną i ocet jabłkowy. Zacznie się pienić - od razu jak dobrze wymieszasz to przelej to do ciasta i miksuj na średnich obrotach aż ciasto będzie mieć zwartą konsystencję.
  • tort-w-ksztalcie-serca (2)3.Przełóż ciasto do foremki łyżką - będzie ono bardzo gęste. Wyrównaj wierzch szpachelką. Włóż do piekarnika i piecz 25-30 minut lub do czasu aż ciasto będzie pośrodku elastyczne. Przełóż na kratkę do wystygnięcia.
  • tort-w-ksztalcie-serca 34.Teraz zajmij się zrobieniem masy. Będziesz potrzebować 500 g serka typu philadelphia, 225 g masła, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego i 4-5 szklanek przesianego cukru pudru. W dużej misce ubij serek, masło i wanilię. Następnie zmniejsz obroty na małe i stopniowo zacznij wsypywać cukier puder. Po wsypaniu zwiększ obroty na wysokie i ubijaj aż masa będzie lekka i puszysta. Jeśli masa jest zbyt gęsta to dodaj odrobinę mleka aby ją rozrzedzić. Jeśli jest zbyt rzadka to dodaj więcej cukru pudru lub włóż do lodówki, aby stwardniała. Ciasto przekrój na 3 części i przełóż kremem.
  • tort-w-ksztalcie-serca45.Nałóż masę na całe ciasto, a następnie dokładnie obsyp je cukrem pudrem zabarwionym czerwonym barwnikiem, tak, aby masy nie było nigdzie widać. Rób to stosunkowo szybko gdyż masa w miarę upływu czasu będzie schnąć. Ciasto w kształcie serca gotowe!

Porady

W przepisie na tort w kształcie serca wykorzystujemy:

  • czerwony barwnik spożywczy - najlepiej w płynie
  • kakao - prawdziwe ciemne
  • ekstrakt waniliowy - można zastąpić pastą z wanilii

Tort w kształcie serca najlepiej przygotować w formie-sercu. Wbrew pozorom są one łatwo dostępne w sklepach internetowych. Są wykonane z silikonu lub metalu, ułatwiają przygotowanie tego typu tortu, dzięki czemu nie musimy męczyć się z ręcznym wycinaniem kształtu.

Wypróbuj też przepis na tort lodowy z czekoladą
 

Notka redakcyjna

Jak zrobić tort w kształcie serca?

Tort w kształcie serca - krok po kroku i z pewnością się uda! W gruncie rzeczy nie jest to skomplikowane ciasto. Ponieważ chcemy, aby środek ciasta również był czerwony zdecydowaliśmy się w naszym przepisie na przygotowania klasycznego ciasta red velvet. Jak sama nazwa wskazuje (velvet to po angielsku aksamit), ciasto jest aksamitnie gładkie, delikatne i wilgotne. To ciasto dużo cięższe niż biszkopt, choć na pierwszy rzut oka może być z nim mylone. Tradycyjnie przekładane jest serowym kremem. 

Bazowy przepis na ciasto red velvet możecie również wykorzystać do upieczenia babeczek. Wtedy serowy krem układamy na wierzchu babeczek, w formie dekoracyjnego wykończenia. Czerwone ciasto zyskało popularność w Stanach Zjednoczonych w latach 40., z czasem rozpowszechniło się jeszcze bardziej i dziś serwowane jest w cukierniach na całym świecie.

Aby zabarwić ciasto na czerwono używamy barwnika spożywczego, ale możemy eksperymentować również z tradycyjnymi metodami i użyć na przykład soku z buraka. Tort serce będzie wtedy smakował równie dobrze.

Tort w kształcie serca bez foremki

Tort w kształcie serca możemy też przygotować bez odpowiedniej foremki. Wtedy pieczemy ciasto w zwykłej tortownicy, a następnie przy pomocy ostrego noża wycinamy kształt serca. Skrawki ciasta możemy zetrzeć na tarce lub zmielić w mikserze i użyć zamiast czerwonego pudru do posypania ciasta na wierzchu i z boków.

Tort w kształcie serca możemy też udekorować w inny sposób. Warto użyć do dekoracji na przykład lukru plastycznego – wtedy cały tort pokrywamy czerwonym lukrem. Przy pomocy rękawa cukierniczego tworzymy dekoracje, na przykład okazjonalny napis. Jeśli nie czujemy się zbyt pewnie, jeśli chodzi o dekorację ciast, warto użyć gotowych elementów – małe beziki, makaroniki, a nawet żywe kwiaty mogą posłużyć za dekorację.  Tort na walentynki w kształcie serca z pewnością zachwyci obdarowaną osobę!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy