Tort w kształcie serca brzmi romantycznie, prawda? To idealna propozycja na Walentynki, ale nie tylko. W końcu przygotowanie takiego ciasta dla ukochanej osoby nie musi być związane z żadną konkretną okazją. Tort w kształcie serca jest bardzo efektowny – wygląda niczym z najlepszej cukierni. Warto go przygotować, bo nie tylko jest piękny, ale i pyszny!
Tort w kształcie serca / fot. Stockfood
(średnia 4.53 z 158 głosów)
Porady
W przepisie na tort w kształcie serca wykorzystujemy:
- czerwony barwnik spożywczy - najlepiej w płynie
- kakao - prawdziwe ciemne
- ekstrakt waniliowy - można zastąpić pastą z wanilii
Tort w kształcie serca najlepiej przygotować w formie-sercu. Wbrew pozorom są one łatwo dostępne w sklepach internetowych. Są wykonane z silikonu lub metalu, ułatwiają przygotowanie tego typu tortu, dzięki czemu nie musimy męczyć się z ręcznym wycinaniem kształtu.
Tort w kształcie serca - krok po kroku i z pewnością się uda! W gruncie rzeczy nie jest to skomplikowane ciasto. Ponieważ chcemy, aby środek ciasta również był czerwony zdecydowaliśmy się w naszym przepisie na przygotowania klasycznego ciasta red velvet. Jak sama nazwa wskazuje (velvet to po angielsku aksamit), ciasto jest aksamitnie gładkie, delikatne i wilgotne. To ciasto dużo cięższe niż biszkopt, choć na pierwszy rzut oka może być z nim mylone. Tradycyjnie przekładane jest serowym kremem.
Bazowy przepis na ciasto red velvet możecie również wykorzystać do upieczenia babeczek. Wtedy serowy krem układamy na wierzchu babeczek, w formie dekoracyjnego wykończenia. Czerwone ciasto zyskało popularność w Stanach Zjednoczonych w latach 40., z czasem rozpowszechniło się jeszcze bardziej i dziś serwowane jest w cukierniach na całym świecie.
Aby zabarwić ciasto na czerwono używamy barwnika spożywczego, ale możemy eksperymentować również z tradycyjnymi metodami i użyć na przykład soku z buraka. Tort serce będzie wtedy smakował równie dobrze.
Tort w kształcie serca możemy też przygotować bez odpowiedniej foremki. Wtedy pieczemy ciasto w zwykłej tortownicy, a następnie przy pomocy ostrego noża wycinamy kształt serca. Skrawki ciasta możemy zetrzeć na tarce lub zmielić w mikserze i użyć zamiast czerwonego pudru do posypania ciasta na wierzchu i z boków.
Tort w kształcie serca możemy też udekorować w inny sposób. Warto użyć do dekoracji na przykład lukru plastycznego – wtedy cały tort pokrywamy czerwonym lukrem. Przy pomocy rękawa cukierniczego tworzymy dekoracje, na przykład okazjonalny napis. Jeśli nie czujemy się zbyt pewnie, jeśli chodzi o dekorację ciast, warto użyć gotowych elementów – małe beziki, makaroniki, a nawet żywe kwiaty mogą posłużyć za dekorację. Tort na walentynki w kształcie serca z pewnością zachwyci obdarowaną osobę!
Komentarze