Tofurnik w słoiku z wiśniami

Deser, który można zabrać ze sobą na piknik lub do pracy, a także podać w oryginalny sposób. Przepis jest bardzo prosty i szybki.

Ocena:

(średnia 4.54 z 164 głosów)

Składniki:

  • 100 g ciastek typu digestive
    1 łyżka oleju kokosowego
    200 g tofu jedwabistego
    odrobina mielonej wanilii
    3 łyżki syropu z agawy
    wiśnie z kompotu
    150 ml kompotu z wiśni
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Rodzaj diety:

Okazje:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ciastka mielimy na pył w mini malakserze. Olej rozpuszczamy i mieszamy z ciastkami. Masą wysypujemy dno słoiczków lub szklanek i mocno dociskamy. Silken tofu blendujemy na gładki krem z syropem z agawy i odrobiną mielonej wanilii. Wykładamy masą słoiczki. Kompot z wiśni zagotowujemy

  • dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną i intensywnie mieszamy
  • aż powstanie gęsty sos. Dodajemy do niego wiśnie
  • mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Układamy wiśnie z sosem na masie z tofu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy