Tarta snickers

Ocena:

4.51 (184)

  • 45 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Tarta snickers to pyszne ciasto bez pieczenia z dodatkiem popularnych batoników. Spód zrobiony jest z czekoladowych ciasteczek, a krem – z serka mascarpone i kajmaku. Wierzch wieńczy bita śmietana – sprawia, że deser nie tylko świetnie smakuje, ale także wygląda wyjątkowo wytwornie. Tarta ze snickersami to doskonała propozycja na święta lub inną rodzinną uroczystość.

Składniki:

  • ciastka czekoladowe  300 g

  • gorzka czekolada  50 g

  • masło  50 g

  • biała czekolada  70 g

  • mascarpone  250 g

  • masa kajmakowa  400 g

  • śmietana kremówka  300 g

Tarta snickers - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Spód: ciastka, połamaną czekoladę gorzką i masło w temperaturze pokojowej wkładamy do malaksera i miksujemy na mokry proszek. Masą wykładamy dno i boki formy do tarty o średnicy 25 cm. Wstawiamy do lodówki.

  • Krok 2:

    Biała czekolada: roztapiamy ją w kąpieli wodnej.

  • Krok 3:

    Krem: serek mascarpone miksujemy z 200 g masy kajmakowej – dodajemy ją stopniowo, aby składniki mogły połączyć się w gładką masę. Odkładamy mikser, dodajemy roztopioną białą czekoladę i mieszamy szpatułką do ciasta.

  • Krok 4:

    Tarta z kremem: wyjmujemy spód z lodówki i nakładamy przygotowany krem. W takiej formie ponownie umieszczamy tartę w lodówce na min. 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).

  • Krok 5:

    Bita śmietana: schłodzoną kremówkę ubijamy na gęsty krem. Nakładamy na wierzch schłodzonej tarty z kremem.

  • Krok 6:

    Dekoracja: wierzch polewamy drugą połową masy kajmakowej. Tarta snickers najlepiej smakuje, kiedy jest dobrze schłodzona, więc ponownie umieszczamy ją w lodówce.

Porady

  • Na spód do tarty snickers sprawdzą się zwykłe markizy czekoladowe z kremem (również czekoladowym) lub ciasteczka oreo z czekoladowym nadzieniem.
  • Masę kajmakową możemy przygotować samodzielnie z mleka skondensowanego lub ze zwykłego mleka i cukru. W pierwszej opcji gotujemy mleko w puszce w gorącej wodzie przez ok. 2–3 godz. W drugiej – 400 ml mleka gotujemy na małej mocy palnika z 400 g cukru, mieszamy do czasu, aż masa zgęstnieje i zmieni kolor na brązowy.
  • Tartę z kremem możemy zostawić w lodówce na noc – wtedy następnego dnia ubijamy śmietanę i robimy dekorację.
  • Do kremu możemy dodać pokrojone na małe kawałki batoniki snickers. Świetnie wyglądają także ułożone na wierzchu bitej śmietany. 
  • Kajmak do dekoracji najlepiej jest nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego. Można także wykorzystać foliowy woreczek z odciętym rogiem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tarta snickers na kruchym spodzie

Tarta snickers bez pieczenia to wygodny przepis, który można przygotować w kuchni bez piekarnika. Jeśli mamy jednak ochotę na bardziej tradycyjny wypiek, możemy zrobić ją także na pieczonym spodzie. Wystarczy sięgnąć po przepis na kruche ciasto i opcjonalnie dodać kakao. Smacznym wariantem jest przygotowanie spodu brownie z dodatkiem gorzkiej czekolady.

W przypadku tarty na jasnym spodzie, możemy na wierzch położyć polewę czekoladową. W tym wariancie bita śmietana nie jest już potrzebna. Możemy podać ją obok tarty na talerzyku.

Fit tarta snickers

Słodkie ciasto o smaku popularnego batonika możemy przygotować także w wersji fit – z mniejszą ilością cukru, za to z większym dodatkiem zdrowych składników:

  • spód przygotowujemy z płatków owsianych, suszonych daktyli i orzechów arachidowych. Dodajemy olej kokosowy i łączymy składniki,
  • na schłodzony spód nakładamy krem z ugotowanej kaszy jaglanej zmieszanej z masłem orzechowym. Możemy dodać naturalny słodzik, np. stewię.
  • wierzch tarty polewamy roztopioną gorzką czekoladą i karmelem kokosowym, który przygotowujemy z mleka kokosowego i cukru trzcinowego.

Dodatki do tarty snickers

Do tarty snickers nie musimy dodawać batoników. Możemy zastąpić je pysznymi dodatkami:

  • karmelem – można użyć kajmaku lub przygotować go z masła, mleka i cukru, jak w przepisie na domowe krówki,
  • czekoladą – roztopioną czekoladą możemy polać wierzch tarty lub dodać pokruszoną czekoladę do kremu z serka mascarpone i kajmaku,
  • solonymi orzechami ziemnymi.

Tartę z kremem kajmakowym i bitą śmietaną możemy dodatkowo posypać startą na wiórki czekoladą i mielonymi orzechami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne