Tarta snickers – z karmelem i orzechami

Obłędnie słodka i chrupiąca!

dodany przez: Ostra Na Słodko

snickers tarty Desery karmel

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
300 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 179 głosów)


Składniki:

  • SKŁADNIKI :
  • SPÓD :
  • * herbatniki - 200 g
  • * masło - ok. 80 g
  • MASA KARMELOWA :
  • * cukier - 3/4 szkl
  • * śmietana kremówka 36% - 200 ml
  • * orzeszki ziemne niesolone - 1,5 szkl

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • SPÓD :
  • Herbatniki drobniutko kruszymy ( lub tłuczemy wałkiem ) i mieszamy w roztopionym masłem.
  • Przygotowanym ciastem wykładamy tortownicę ( 16-18cm ) i dokładnie dociskamy.
  • Wkładamy do zamrażarki.
  • MASA KARMELOWA :
  • Śmietanę kremówkę wyciągamy z lodówki ok. 1 godzinę przed robieniem ciasta – powinna być w temperaturze pokojowej.
  • Cukier rozpuszczamy w rondelku o grubym dniem , tak aby powstał karmel.
  • Mieszamy drewnianą łyżką , gdyż metalowe nie nadają się do robienia karmelu!
  • Kiedy będzie gotowy delikatnie i powoli dodajemy do niego śmietanę ( trzeba to robić naprawdę delikatnie , gdyż karmel jest gorący a śmietana chłodna – powstaje ” mieszanka wybuchowa ” ;) ).
  • Cały czas mieszając czekamy aż wszystko dokładnie się połączy i powstanie gęsty karmelowy sos.
  • Pod koniec dodajemy orzechy i całość wylewamy na kruchy spód.
  • Ostawiamy do lodówki do stężenia.
  • ( Ps. łatwiej się kroi gorącym nożem )
  • Smacznego!

Kalorie: 300

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy