Tarta snickers to pyszne ciasto bez pieczenia z dodatkiem popularnych batoników. Spód zrobiony jest z czekoladowych ciasteczek, a krem – z serka mascarpone i kajmaku. Wierzch wieńczy bita śmietana – sprawia, że deser nie tylko świetnie smakuje, ale także wygląda wyjątkowo wytwornie. Tarta ze snickersami to doskonała propozycja na święta lub inną rodzinną uroczystość.
Artur Rogalski
Spód: ciastka, połamaną czekoladę gorzką i masło w temperaturze pokojowej wkładamy do malaksera i miksujemy na mokry proszek. Masą wykładamy dno i boki formy do tarty o średnicy 25 cm. Wstawiamy do lodówki.
Biała czekolada: roztapiamy ją w kąpieli wodnej.
Krem: serek mascarpone miksujemy z 200 g masy kajmakowej – dodajemy ją stopniowo, aby składniki mogły połączyć się w gładką masę. Odkładamy mikser, dodajemy roztopioną białą czekoladę i mieszamy szpatułką do ciasta.
Tarta z kremem: wyjmujemy spód z lodówki i nakładamy przygotowany krem. W takiej formie ponownie umieszczamy tartę w lodówce na min. 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).
Bita śmietana: schłodzoną kremówkę ubijamy na gęsty krem. Nakładamy na wierzch schłodzonej tarty z kremem.
Dekoracja: wierzch polewamy drugą połową masy kajmakowej. Tarta snickers najlepiej smakuje, kiedy jest dobrze schłodzona, więc ponownie umieszczamy ją w lodówce.
Porady
- Na spód do tarty snickers sprawdzą się zwykłe markizy czekoladowe z kremem (również czekoladowym) lub ciasteczka oreo z czekoladowym nadzieniem.
- Masę kajmakową możemy przygotować samodzielnie z mleka skondensowanego lub ze zwykłego mleka i cukru. W pierwszej opcji gotujemy mleko w puszce w gorącej wodzie przez ok. 2–3 godz. W drugiej – 400 ml mleka gotujemy na małej mocy palnika z 400 g cukru, mieszamy do czasu, aż masa zgęstnieje i zmieni kolor na brązowy.
- Tartę z kremem możemy zostawić w lodówce na noc – wtedy następnego dnia ubijamy śmietanę i robimy dekorację.
- Do kremu możemy dodać pokrojone na małe kawałki batoniki snickers. Świetnie wyglądają także ułożone na wierzchu bitej śmietany.
- Kajmak do dekoracji najlepiej jest nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego. Można także wykorzystać foliowy woreczek z odciętym rogiem.
Tarta snickers bez pieczenia to wygodny przepis, który można przygotować w kuchni bez piekarnika. Jeśli mamy jednak ochotę na bardziej tradycyjny wypiek, możemy zrobić ją także na pieczonym spodzie. Wystarczy sięgnąć po przepis na kruche ciasto i opcjonalnie dodać kakao. Smacznym wariantem jest przygotowanie spodu brownie z dodatkiem gorzkiej czekolady.
W przypadku tarty na jasnym spodzie, możemy na wierzch położyć polewę czekoladową. W tym wariancie bita śmietana nie jest już potrzebna. Możemy podać ją obok tarty na talerzyku.
Słodkie ciasto o smaku popularnego batonika możemy przygotować także w wersji fit – z mniejszą ilością cukru, za to z większym dodatkiem zdrowych składników:
Do tarty snickers nie musimy dodawać batoników. Możemy zastąpić je pysznymi dodatkami:
Tartę z kremem kajmakowym i bitą śmietaną możemy dodatkowo posypać startą na wiórki czekoladą i mielonymi orzechami.
Komentarze