Agnieszka Pietroń

Tarta pistacjowa

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Tarta pistacjowa na kruchym maślanym spodzie z delikatnym kremem tworzy doskonale zbalansowaną kompozycję smaków. Dodatkowo udekorowana orzechami i świeżymi malinami, które rewelacyjnie przełamują słodki smak ciasta. Tartę pistacjową możemy przygotować również w formie mazurka. Warto wzbogacić ją wtedy w różaną konfiturę.

Składniki:

  • mąka pszenna  150 g

  • cukier  60 g

  • masło  100 g

  • żółtko  2 szt.

  • woda  5 ml

  • mascarpone  250 g

  • śmietana 30%  30 ml

  • pasta pistacjowa  200 g

  • maliny  70 g

  • pistacje  40 g

Tarta pistacjowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem oraz posypujemy mąką.

  • Krok 2:

    Kruche ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę. Wrzucamy masło i wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier, zimną wodę oraz żółtka. Całość szybko wyrabiamy dłońmi. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię do żywności i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

  • Krok 3:

    Piekarnik: nagrzewamy go do 200°C.

  • Krok 4:

    Wałkowanie: ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na grubość około 3 mm. Przekładamy je do tortownicy. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, który obciążamy suchą fasolą, grochem lub specjalnymi kulkami ceramicznymi.

  • Krok 5:

    Pieczenie: tortownicę z ciastem wsadzamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier do pieczenia z ceramicznymi kulkami. Ciasto pieczemy jeszcze przez 10 minut. Na końcu odstawiamy  je do ostudzenia i wyjmujemy z formy.

  • Krok 6:

    Krem: schłodzone mascarpone łączymy z 180 g pasty pistacjowej. Gotowy krem nakładamy na ostudzone kruche ciasto.

  • Krok 7:

    Polewa: śmietankę 30% łączymy z 20 g pasty pistacjowej. Następnie polewamy nią tartę.

  • Krok 8:

    Podanie: tarta pistacjowa wspaniale prezentuje się udekorowana świeżymi malinami i pistacjami.

Porady

  • Tartę pistacjową warto ozdobić również innymi świeżymi owocami, takimi jak truskawki, jagody lub porzeczki. 
  • Mascarpone możemy zastąpić ricottą lub serkiem śmietankowym typu Philadelphia.
  • Ciasto kruche wyrabiamy szybko i krótko. Jeśli poświęcimy na ten etap zbyt dużo czasu, wypiek nie będzie kruchy i stanie się twardy.
  • Wszystkie składniki na ciasto kruche oprócz mąki, powinny być zimne.
  • Pastę pistacjową z powodzeniem możemy zrobić samodzielnie. Wystarczy przygotować pistacje oraz białą czekoladę. Orzechy rozdrabniamy za pomocą blendera aż do uzyskania pasty o jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy do niej roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Tartę możemy udekorować także polewą czekoladową lub kakaową.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne