Tarta pistacjowa na kruchym maślanym spodzie z delikatnym kremem tworzy doskonale zbalansowaną kompozycję smaków. Dodatkowo udekorowana orzechami i świeżymi malinami, które rewelacyjnie przełamują słodki smak ciasta. Tartę pistacjową możemy przygotować również w formie mazurka. Warto wzbogacić ją wtedy w różaną konfiturę.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem oraz posypujemy mąką.
Kruche ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę. Wrzucamy masło i wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier, zimną wodę oraz żółtka. Całość szybko wyrabiamy dłońmi. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię do żywności i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Piekarnik: nagrzewamy go do 200°C.
Wałkowanie: ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na grubość około 3 mm. Przekładamy je do tortownicy. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, który obciążamy suchą fasolą, grochem lub specjalnymi kulkami ceramicznymi.
Pieczenie: tortownicę z ciastem wsadzamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier do pieczenia z ceramicznymi kulkami. Ciasto pieczemy jeszcze przez 10 minut. Na końcu odstawiamy je do ostudzenia i wyjmujemy z formy.
Krem: schłodzone mascarpone łączymy z 180 g pasty pistacjowej. Gotowy krem nakładamy na ostudzone kruche ciasto.
Polewa: śmietankę 30% łączymy z 20 g pasty pistacjowej. Następnie polewamy nią tartę.
Podanie: tarta pistacjowa wspaniale prezentuje się udekorowana świeżymi malinami i pistacjami.
Porady
- Tartę pistacjową warto ozdobić również innymi świeżymi owocami, takimi jak truskawki, jagody lub porzeczki.
- Mascarpone możemy zastąpić ricottą lub serkiem śmietankowym typu Philadelphia.
- Ciasto kruche wyrabiamy szybko i krótko. Jeśli poświęcimy na ten etap zbyt dużo czasu, wypiek nie będzie kruchy i stanie się twardy.
- Wszystkie składniki na ciasto kruche oprócz mąki, powinny być zimne.
- Pastę pistacjową z powodzeniem możemy zrobić samodzielnie. Wystarczy przygotować pistacje oraz białą czekoladę. Orzechy rozdrabniamy za pomocą blendera aż do uzyskania pasty o jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy do niej roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Tartę możemy udekorować także polewą czekoladową lub kakaową.
Komentarze