Tarta drożdżowa z figami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na ciasto: w rondelku lekko podgrzewamy mleko i zalewamy nim drożdże. Odstawiamy na 5 min. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli
dodajemy cukier oraz rozpuszczone drożdże. Zagniatamy ciasto
dodajemy jajko. Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk
dodajemy pokrojone masło. Nie wyrabiamy zbyt długo.
Kiedy będzie gładkie i jednolite
umieszczamy je w posypanej mąką salaterce
przykrywamy i pozostawiamy na co najmniej 2 godz
aby podwoiło swoją objętość. Formę do tarty (z nieco wyższym brzegiem) obfi cie smarujemy masłem. Ciasto ugniatamy
aby usunąć z niego powietrze
układamy w formie i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce
aby jeszcze urosło.
Na wypełnienie: opłukane i osuszone fi gi kroimy na dość grube plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Jajko ubijamy ze śmietaną. Palcem robimy dziurki w cieście i napełniamy je kremem. Figi rozkładamy na cieście
posypujemy cukrem i małymi kawałkami masła. Wstawiamy do piekarnika na 35 min. Podajemy po ostudzeniu.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
Komentarze