Tarta drożdżowa z figami

Zamiast na kruchym cieście, tym razem tartę z owocami robimy na drożdżowym spodzie. Będzie bardziej puszysta!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta ciasto z owocami tarty ciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 186 głosów)

Tarta drożdżowa z figami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Na ciasto: w rondelku lekko podgrzewamy mleko i zalewamy nim drożdże. Odstawiamy na 5 min. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier oraz rozpuszczone drożdże. Zagniatamy ciasto, dodajemy 1 jajko. Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk, dodajemy pokrojone masło (60 g). Nie wyrabiamy zbyt długo. Kiedy będzie gładkie i jednolite, umieszczamy je w posypanej mąką salaterce, przykrywamy i pozostawiamy na co najmniej 2 godz, aby podwoiło swoją objętość. Formę do tarty (z nieco wyższym brzegiem) obficie smarujemy masłem. Ciasto ugniatamy, aby usunąć z niego powietrze, układamy w formie i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce, aby jeszcze urosło.

  • 2.

    Na wypełnienie: opłukane i osuszone figi kroimy na dość grube plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Jajko ubijamy ze śmietaną. Palcem robimy dziurki w cieście i napełniamy je kremem. Figi rozkładamy na cieście, posypujemy cukrem i małymi kawałkami masła. Wstawiamy do piekarnika na 35 min. Podajemy po ostudzeniu.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Zobacz też: tarta orzechowo-karmelowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy