Tarta drożdżowa z figami

Zamiast na kruchym cieście, tym razem tartę z owocami robimy na drożdżowym spodzie. Będzie bardziej puszysta!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta ciasto z owocami tarty ciasto drożdżowe desery

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 186 głosów)

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 50 ml mleka
  • 1/2 torebki suszonych drożdży piekarskich
  • 15 dag mąki
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 dag cukru
  • jajko
  • 4 łyżki masła + do formy
  • Na wypełnienie:
  • 10 świeżych fig
  • jajko
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Tarta drożdżowa z figami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na ciasto: w rondelku lekko podgrzewamy mleko i zalewamy nim drożdże. Odstawiamy na 5 min. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli
  • dodajemy cukier oraz rozpuszczone drożdże. Zagniatamy ciasto
  • dodajemy jajko. Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk
  • dodajemy pokrojone masło. Nie wyrabiamy zbyt długo.
  • Kiedy będzie gładkie i jednolite
  • umieszczamy je w posypanej mąką salaterce
  • przykrywamy i pozostawiamy na co najmniej 2 godz
  • aby podwoiło swoją objętość. Formę do tarty (z nieco wyższym brzegiem) obfi cie smarujemy masłem. Ciasto ugniatamy
  • aby usunąć z niego powietrze
  • układamy w formie i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce
  • aby jeszcze urosło.
  • Na wypełnienie: opłukane i osuszone fi gi kroimy na dość grube plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Jajko ubijamy ze śmietaną. Palcem robimy dziurki w cieście i napełniamy je kremem. Figi rozkładamy na cieście
  • posypujemy cukrem i małymi kawałkami masła. Wstawiamy do piekarnika na 35 min. Podajemy po ostudzeniu.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Zobacz też: tarta orzechowo-karmelowa


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy