Kulki ryżowe z mozzarellą

Ocena:

4.48 (174)

  • 15 min.
  • dla 5 osób
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 20 minut
Porcja: 970 kcal
Składniki na 4–5 porcji

Składniki:

  • 40 dag ryżu na risotto (np. arborio)
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 5 dag parmezanu
  • 20 dag mozzarelli
  • 10 dag bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Kulki ryżowe z mozzarellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło roztopić, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż, gotować ok. 20 min na małym ogniu, często mieszając, żeby ryż nie przywarł. Odcedzić, jeśli trzeba.
  • Ugotowany ryż przełożyć do miski, dodać jajka i parmezan. Doprawić solą oraz pieprzem, dobrze wymieszać.
  • Mozzarellę pokroić w małą kostkę. Łyżką nabierać porcje ryżu, na każdą nakładać 2–3 kawałki mozzarelli i formować kulki tak, by ser znalazł się w środku. Każdą kulkę dokładnie obtoczyć w bułce tartej, delikatnie docisnąć.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dokładnie osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać gorące z zieloną sałatą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne