Kulki ryżowe z mozzarellą

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 20 minut Porcja: 970 kcal Składniki na 4–5 porcji

Dodany przez:

Kulki ryżowe z mozzarellą

Bez mięsa

Czas przygotowania:
Kalorie:
970 kcal
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 40 dag ryżu na risotto (np. arborio)
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 5 dag parmezanu
  • 20 dag mozzarelli
  • 10 dag bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Masło roztopić, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż, gotować ok. 20 min na małym ogniu, często mieszając, żeby ryż nie przywarł. Odcedzić, jeśli trzeba.
  2. Ugotowany ryż przełożyć do miski, dodać jajka i parmezan. Doprawić solą oraz pieprzem, dobrze wymieszać.
  3. Mozzarellę pokroić w małą kostkę. Łyżką nabierać porcje ryżu, na każdą nakładać 2–3 kawałki mozzarelli i formować kulki tak, by ser znalazł się w środku. Każdą kulkę dokładnie obtoczyć w bułce tartej, delikatnie docisnąć.
  4. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dokładnie osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać gorące z zieloną sałatą.
przekąska wegetariańska mozzarella ryż parmezan kulki ryżowe kulki z serem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy