Zacznijmy od wyboru składników. Warto postawić na produkty, które można przechowywać długo, a mają rozmaite opcje podania. Warzywne przysmaki OLE! to śródziemnomorskie smaki, które przydadzą się w każdej kuchni. Zamknięte w słoikach pomidory suszone, czosnek, kapary czy oliwki to punkt wyjścia do odkrywania kuchni świata – w prosty i szybki sposób! Udowadniamy to poniższymi propozycjami dla każdego. Przekąski na gorąco też mogą być ekspresowe i idealnie wpisują się w zimowe comfort food!
Od tapenady do niezawodnej bruschetty
Chrupiące, dobrej jakości pieczywo, oliwa z oliwek, intensywne w smaku kapary i jakościowe czarne oliwki bez pestek. To właściwie wszystko, jeśli marzy nam się prosta przekąska w hiszpańskim stylu, czyli bagietka z tapenadą. Idziemy jednak o krok dalej i łączymy śródziemnomorskie przysmaki na błyskawicznie grillowanej (lub zapiekanej przez kilka minut) kromce pieczywa. Sekret takich przekąsek na gorąco to chrupka po brzegach, a jednocześnie delikatna w środku od oliwy kromka. Przygotuj kawałki pomidora (nie musi być pokrojony perfekcyjnie), krążki cebulki, oliwki i kapary, ułóż na pieczywie. To propozycja, która tak jak szybko jest robiona, tak szybko znika z talerzy, bo jest hitem każdego spotkania przy stole!
Makaronowe muffinki – zero waste w kwadrans
Został Wam makaron po obiedzie? Niezależnie od jego rodzaju – spaghetti, „kokardki” czy tagliatelle – doskonałym pomysłem na jego wykorzystanie będzie przygotowanie makaronowych muffinek. Makaron mieszamy z passatą pomidorową (nie za dużo), jajkiem (1 jajko na ok. 250 g ugotowanego makaronu) i ulubionymi dodatkami. Ulubione, to takie, które nawiązują do iście włoskiego klimatu szybkich przekąsek na gorąco. Suszone pomidory z zalewy, czarne oliwki, ale też czosnek w ziołach w kawałkach – ten aromat to trio doskonałe! Mieszankę nakładamy do foremek na muffiny i zapiekamy przez ok. 10 minut w 190 stopniach C. Szybko, pysznie i całkiem sycąco.
Omlet - nie tylko na śniadanie
Dla wielu osób dobry omlet to podstawa rozpoczęcia znajomości. Umiejętność przygotowania jajecznych pyszności przydaje się nie tylko na śniadanie. Szczególnie, jeśli mamy na myśli ziołowy omlet z suszonymi pomidorami z żurawiną OLE! Takie oryginalne połączenie smaków sprawdzi się, kiedy mamy ochotę na nowe smaki, ale też kiedy chcemy kogoś nimi zaskoczyć! Gwarantujemy, że w mniej niż 15 minut.
Składniki:
- duża garść posiekanych liści bazylii
- ½ pęczka szczypiorku oraz koperku
- 6 jajek
- 200 ml mleka
- Suszone pomidory z żurawiną OLE! (pokrojone na paseczki)
- 2 łyżki majonezu
- serek śmietankowy
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie: Majonez miksujemy z twarożkiem, czosnkiem oraz przyprawami. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Dodajemy posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy trochę masła lub oleju. Wlewamy 1 część masy, dodajemy paski pomidorów wraz z żurawiną ze słoika. Smażymy, aż jajka z zewnętrznej strony się zetną. Czynność powtarzamy z pozostałą masą (ilość podana na 3 porcje). Podajemy z sosem na ciepło lub zimno.
fot. mat. prasowe Ole!
Tosty „na bogato” – dobre o każdej porze dnia
Niezależnie od tego, czy to śniadanie o 11:00, czy „coś pysznego” po 18:00, tosty w wersji z dodatkami to propozycja, której nie sposób się oprzeć. Do ich przygotowania najłatwiej wykorzystać toster lub opiekacz, ale na patelni grillowej czy zwykłej także sobie poradzicie! W przypadku tego ekspresowego przepisy na przekąski na gorąco stawiamy na bogate wnętrze – minimum dwa rodzaje sera. Zajrzyjmy do lodówki i wykorzystajmy to, co akurat mamy - od serka topionego przez ser pleśniowy po żółty. Do tego nasze pewniaki ze spiżarni – suszone pomidory, oliwki (czarne i zielone), kapary, a także… Pastena. Możemy ją dodać zarówno do zapiekania czy szybkiego smażenia tostów, jak i na gotowe przełożone kanapki na gorąco. Proporcji nie podajemy – sami dobierzcie swoje ulubione dodatki i róbcie tosty w różnych konfiguracjach ze śródziemnomorskimi produktami OLE.
Szakszuka czy shakshouka? Zawsze smakuje pysznie!
Kolejne pyszności z jajkiem jako punkt główny dania. Szakszuka (shakshouka) to ekspresowa, a jednocześnie bardzo sycąca propozycja na przekąskę (może być też podana na śniadanie, a nawet obiad!). Oprócz jajek sekretem dania są pomidory, przyprawy zioła. W poniższym przepisie pod koniec przygotowania dorzucamy kapary - dodatkowy efekt ferii smaków gwarantowany!
Składniki:
- 3 pomidory (najlepiej sparzone i obrane ze skórki)
- 2-3 jajka
- kapary w oleju z ziołami OLE!
- duża garść bazylii lub pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
Pomidory kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekany czosnek. Chwilę smażymy. Dorzucamy pomidory. Na dużym ogniu smażymy i czekamy aż płyn odparuje. Nie mieszamy lub robimy to bardzo delikatnie, aby pomidory nie stały się przecierem.
Dodajemy jajka i smażymy pod przykryciem ok. 4 min. Po ścięciu się jajek potrawę posypujemy posiekanymi ziołami i dodajemy kapary. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło z zgrillowanym pieczywem.
fot. mat. prasowe Ole!
Ryżowe kule mocy ala włoskie Arancini
I na koniec kolejna propozycja na niemarnowanie żywności, a tym samym ekspresową, prostą przekąskę na szybko. W miseczce łączymy posiekane oliwki, kapary i suszone pomidor odsączone z zalewy. Pozostały po zupie pomidorowej ryż mieszamy z samym białkiem – w proporcji 1 białko na 50 g ryżu. Na dłoń wykładamy ryż, w środek dodając farsz i formujemy kulkę. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu przez ok. 3 minuty. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i po chwili podajemy na gorąco z ulubionymi dipami np. serek homogenizowany wymieszany z rozgniecionym czosnkiem.
Komentarze