Toruński piernik

Przygotowanie: 30 min Pieczenie: ok. 30 min Porcja: 360 kcal

Dodany przez:

Toruński piernik

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
360 kcal
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 6 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • kg mąki żytniej
  • 1/2 kg miodu
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu, anyżu, mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • jajko
  • 20 dag grubo posiekanych migdałów
  • 50 ml spirytusu

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, lekko ogrzać. Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
  2. Miód wlać do rondelka, dodać korzenie, wymieszać, podgrzać. Wlać do mąki, dokładnie wymieszać. Wlać sodę, spirytus, wbić jajko, wyrobić ciasto dość twarde i elastyczne.
  3. Wsypać migdały, wymieszać (jeśli ciasto jest zbyt suche, dolać trochę ciepłego miodu).
  4. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wierzch udekorować migdałami. Piec 30-40 minut w temperaturze 200 C.
przyprawy miód Boże Narodzenie deser piernik ciasto mąka żytnia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze