Toruński piernik

Przygotowanie: 30 min Pieczenie: ok. 30 min Porcja: 360 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta piernik desery

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
360 kcal
Ocena:

(średnia 4.48 z 187 głosów)

Składniki:

  • kg mąki żytniej
  • 1/2 kg miodu
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu, anyżu, mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • jajko
  • 20 dag grubo posiekanych migdałów
  • 50 ml spirytusu

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Toruński piernik - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę przesiać do miski, lekko ogrzać. Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
  • Miód wlać do rondelka, dodać korzenie, wymieszać, podgrzać. Wlać do mąki, dokładnie wymieszać. Wlać sodę, spirytus, wbić jajko, wyrobić ciasto dość twarde i elastyczne.
  • Wsypać migdały, wymieszać (jeśli ciasto jest zbyt suche, dolać trochę ciepłego miodu).
  • Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wierzch udekorować migdałami. Piec 30-40 minut w temperaturze 200 C.

Kalorie: 360


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy