Sos z podgrzybków

Sos z podgrzybków jest doskonały do dań wegetariańskich i mięs. Pachnie lasem i jest prosty do przygotowania. Sos z podgrzybków możemy podać od razu lub zamrozić.

Dodany przez:

Sos z podgrzybków

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 2.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 400 g podgrzybków (mogą być mrożone)
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta estragonu
  • sól
  • pieprz
  • pól cebulki
  • tłuszcz do smażenia
  • 150 ml śmietany
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Grzyby rozmrozić, podlać mlekiem, dodać przyprawy i przyrumienioną na tłuszczu cebulkę, gotować ok 15 min, od czasu do czasu mieszając. Śmietanę rozmieszać z mąką kukurydzianą i dodać do sosu, rozmieszać i zagotować.
  2. Sos z podgrzybków podawać np. z kaszą gryczaną, a przed podaniem posypać natką pietruszki.
Grzyby obiad śmietana mleko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy