Shortbread

Ocena:

4.46 (186)

  • 45 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Shortbread to kruche ciasteczka maślane, wywodzące się ze Szkocji. Na przestrzeni ostatniego stulecia, z pomocą kilku wiodących producentów słodyczy, rozprzestrzeniły się daleko poza granice UK. Przepis na shortbread cookies dotarł także do Polski. Ich podstawą są trzy składniki: mąka, masło i cukier w odpowiednich proporcjach. Każdy z nas może przygotować je w swojej kuchni.

Składniki:

  • mąka pszenna  200 g

  • mąka ryżowa  100 g

  • cukier puder  100 g

  • sól  2 g

  • masło  200 g

Shortbread - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku: blachę o wymiarach 24×24 cm smarujemy masłem. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C.

  • Krok 2:

    Ciasto na shortbread cookies: dwa rodzaje mąki przesypujemy na stolnicę i mieszamy. Dodajemy cukier puder, szczyptę soli i zimne masło. Siekamy je na kawałki i wyrabiamy palcami jak kruszonkę.

  • Krok 3:

    Przed pieczeniem: ciasto przekładamy na blachę i rozprowadzamy po całej jej powierzchni, delikatnie ugniatając je opuszkami palców. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem.

  • Krok 4:

    Pieczenie: blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika na 30 min.

  • Krok 5:

    Krojenie ciastek: gdy shortbread ostygnie, wyjmujemy ciasto z blachy i kroimy w niewielkie prostokąty o wymiarach 6×1,5 cm

Porady

  • Z tego przepisu wyjdzie nam dokładnie 36 shortbread cookies.
  • Mąkę ryżową można zastąpić kukurydzianą.
  • Shortbread w wersji bezglutenowej? W połączeniu z mąką ryżową, użyjcie mąki z ciecierzycy i jaglanej w proporcji pół na pół.
  • Możecie zrobić również wegańskie szkockie ciastka shortbread z olejem kokosowym.
  • Wypiek będzie udany również z dodatkiem cukru trzcinowego (zamiast białego cukru) – można, ale nie trzeba go mielić na puder.
  • Ciastka możecie naciąć nożem przed pieczeniem, a potem podzielić na prostokąty wzdłuż linii. Oczywiście możecie zrobić ich mniej, ale w nieco większym rozmiarze.
  • Do ciasta na shortbread można dodać przyprawę do piernika lub osobno cynamon, kardamon lub gałkę muszkatołową.
  • Maślane ciasteczka świetnie smakują także z dodatkiem mielonych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów.
  • Po upieczeniu ciastka powinny mieć jasnozłoty kolor. Najlepiej przechowywać je w zamkniętej puszce. Są odpowiednie do spożycia przez 2 tygodnie od upieczenia.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Shortbread – krótka historia maślanych ciasteczek

Pierwsze wzmianki o shortbread sięgają XII wieku. W tamtym okresie uchodziły one za przysmak zarezerwowany dla najwyższych warstw społecznych. Dopiero 400 lat później królowa Maria Stuart zmieniła taki stan rzeczy, zachęcając poddanych do raczenia się tym słodkim maślanym smakołykiem.

Pod koniec XIX w. na Wyspach pojawiło się kilka rodzinnych firm, które zaczęły się specjalizować w produkcji shortbread i sprzedaży w kraju oraz za granicą. Działają one do dzisiaj, ciesząc się nieustannym zainteresowaniem na całym świecie.

Shortbread fingers

Jeśli pragniemy samodzielnie przygotować szkockie maślane ciastka, warto wiedzieć, że najczęściej serwuje się je w dwóch postaciach:

  • trójkątów – również możecie zrobić je w takiej formie. Wystarczy upiec je w tortownicy o średnicy 26 cm
  • lub prostokącików – jak w naszym przepisie.

Te drugie to tzw. shortbread fingers, czyli kruche maślane paluszki, będące ulubionym deserem brytyjskich dzieci i dorosłych.

Przepis na caramel shortbread

Shortbread z karmelem lub inaczej ciasto milionera to bardzo podobny wypiek, który również jest popularny na całym świecie. Przepis pochodzi z Australii, a jego podstawą są klasyczne maślane ciasteczka, które przybyły tam ze Szkocji. Jak najłatwiej je zrobić?

  • Pieczemy shortbread według podstawowego przepisu.
  • Na wierzch wylewamy masę kajmakową.
  • Całość przykrywamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą – mleczną, gorzką lub deserową.

Ciastka można dodatkowo posypać solą gruboziarnistą lub w płatkach, która doskonale komponuje się z karmelem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne