sos pieprzowy

Sos, którego smak pokochałam z MegaPocket KFC. Długo szukałam podobnego smaku. IDealne do mięs, tortilli, sałatek, pizzy czy zapiekanki

Dodany przez: gliszczynska

Sosy i dipy

Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 250 g majonezu (kupny bądź domowy
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 10 g pieprzu czarnego ziarnistego
  • 5 g pieprzu syczuańskiego lub lampung (opcjonalnie zastąpić paczką czarnego pieprzu mielonego)
  • 5 kropli soku z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. majonez przekładamy do większego słoika bądź plastikowego pojemnika z przykrywką), mieszamy z sokiem z cytryny i musztardą
  2. Pieprz ziarnisty rozgnieść dokładnie w moździerzu, dodać pieprz mielony i sól.
  3. Pieprz wsypać do majonezu, dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na około godzinę, aby smaki się przegryzły.
  4. Zamieszać przed podaniem. Gotowy sos można przechowywać w lodówce do trzech dni.

Wskazówki

*** jeśli macie niski poziom ostrości, można zmniejszyć ilość pieprzy, bądź zwiększyć ilość majonezu

sałatka zapiekanka sos tortilla dip pieprz fastfood kfc
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze