Zapiekany schab pod kołderką jarzynową

ciekawa odmiana tradycyjnego schabowego

dania mięsneZapiekanki

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 165 głosów)

Składniki:

  • 7-8 kotletów schabowych
  • Sól, pieprz
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0k. 200 gram selera
  • biała część pora ok. 22cm.
  • Sok z cytryny
  • po 5 łyżek majonezu i keczupu pikantnego np. Pudliszki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kotlety schabowe rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
  • Warzywa zetrzeć, ja część marchewki starłam na grubych oczkach a resztę marchewki , seler, pietruszkę starłam na średnich oczkach.
  • Por pokroiłam w kostkę. skropiłam sokiem z połowy cytryny, wymieszałam.
  • Wszystko połączyłam z majonezem i keczupem. gdyby warzywa były zbyt suche dodać jeszcze po łyżce keczupu i majonezu.
  • Sznycle schabowe obsmażyć krótko po 2 minuty z obu stron , osączyć i rozłożyć na blasze piekarnikowej wysłanej papierem do pieczenia. niczym go nie natłuszczać. Można też nie obsmażać.
  • Na mięso wyłożyć grube warstwy warzyw.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 45 minut.
  • Ok. 7 minut przed końcem na każdej porcji położyć po 2 łyżki sera żółtego startego na grubych oczkach i zapiec tylko tyle, aby zmiękł.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy