schab_po_sztygarsku

Schab po sztygarsku

Ocena:

4.46 (185)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
owinięty boczkiem.Polecam

Składniki:

  • 1,1/2 kg. schabu b/k
  • ok.10 cienkich długich plastrów boczku
  • 1 krążek kiełbasy zwyczajnej tej samej długości co schab
  • 2 łyżki musztardy ostrej
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
  • sól,pieprz do smaku
  • 3 łyżki margaryny

Schab po sztygarsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kiełbasę wkładamy do zamrażalki na ok.30 minut.W między czasie z oliwy,musztardy,soli,pieprzu,majeranku,czosnku wyrabiamy marynatę,nacieramy nią schab.Cienkim ostrym nożem w środku robimy tak zwany "Tunel" w który wkładamy zamrożoną kiełbasę.Schab owijamy plastrami boczku.W brytfance rozgrzewamy margarynę,wkładamy schab smażymy ze wszystkich stron na rumiano,podlewamy wodą do połowy schabu,dusimy pod przykryciem ok.40minut.Po czasie wyjmujemy schab z brytfanki przekładamy na blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160`C na ok.25 minut.W między czasie z wody i dwóch płaskich łyżek robimy zawiesinę,wlewamy do sosu gotujemy,doprawiamy do smaku.Schab wyjmujemy z piekarnika,kroimy na dwu centymetrowe plastry,dzielimy na talerze polewamy sosem,podajemy z kluskami śląskimi oraz surówkami.SMACZNEGO.

Porady

Sprawdź też przepis na schab pieczony z morelą!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne