Zrazy ze schabu wieprzowego

Przepis na pyszne zraziki ze schabu wieprzowego ! :) Zrazy wieprzowe najlepiej smakują z ziemniakami lub kluskami śląskimi.

dania mięsneroladki schabowe

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.97 z 357 głosów)

Składniki:

  • 10 kotletów schabowych
  • 20 plasterków ogórka kiszonego
  • 10 platerków cebuli
  • 10 kawałków boczku wędzonego
  • przyprawa do wieprzowiny
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej
  • woda
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kostki mięsne (rosołowe)
  • wykałaczki

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kotlety rozbijamy, doprawiamy z jednej strony przyprawą do wieprzowiny, z drugiej solą i pieprzem.
  • Układamy po kawałku boczku, cebuli i 2 plastrerkach ogórka, zwijamy i spinamy wykałaczkami, żeby się nie rozwinęło. na patelni rozgrzewamy olej. Przygotowane zraziki, smażymy z każdej strony aż się dobrze zarumienią.
  • Po usmażeniu, zrazy przekładamy do garnka, zalewamy wodą aby były całkowicie zakryte wrzucamy 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, doprowdzamy do wrzenia. Gdy się zagotują, dodajemy 2 kostki mięsne i gotujemy dalej. Po ok, godzinie wyjmujemy zraziki, i zagęszczamy sos, zaklepką z zimnej wody, mąki i szczypty soli.
  • Po zagęszczeniu sosu, przekładamy zrazy z powrotem do garnka.
  • Najlepiej smakują z kluskami ziemiaczanymi!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy