Zrazy ze schabu wieprzowego

Zrazy ze schabu wieprzowego to pomysł na proste, sycące danie obiadowe. Zrazy wieprzowe są wypełnione ogórkiem kiszonym i boczkiem oraz zapieczone z mozarellą. Domowe  zrazy schabowe po zapieczeniu warto podać ze świeżą bazylią. Innym klasycznym rozwiązaniem, jest ugotowanie sosu do zrazów – w każdej wersji wyjdą przepyszne.

dodany przez: Julita gotuje

dania mięsne roladki schabowe

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 3.94 z 376 głosów)


Kroki przygotowania:

  • schab 1.

    Mięso na zarazy ze schabu kroimy na 4-5 kotletów, które następnie rozbijamy. Płaty mięsa powinny być cienkie, aby mogły się bez problemu przesmażyć, a jednocześnie nie powinny mieć dziur. Przepis na zrazy ze schabu poleca doprawić mięso z jednej strony majerankiem, ostrą i słodką papryką, a z drugiej solą i pieprzem.

  • cebula 2.

    Surowy boczek, cebulę oraz ogórki kiszone kroimy w równą, około 5 mm kostkę. Rozkładamy je na każdym plastrze mięsa, zrazy wieprzowe zwijamy i spinamy wykałaczkami, żeby się nie rozwinęły. Na patelni rozgrzewamy olej. Przygotowane zrazy schabowe smażymy z każdej strony, aż się dobrze zarumienią.Surowy boczek, cebulę oraz ogórki kiszone kroimy w równą, około 5 mm kostkę. Rozkładamy je na każdym plastrze mięsa, zrazy wieprzowe zwijamy i spinamy wykałaczkami, żeby się nie rozwinęły. Na patelni rozgrzewamy olej. Przygotowane zrazy schabowe smażymy z każdej strony, aż się dobrze zarumienią.

  • mozarella 3.

    Zrazy zawijane ze schabu podlewamy wodą (ok. 150 ml), dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Całość dusimy 5 minut doprowadzając wodę do wrzenia. Gdy woda wyparuje, przekładamy zrazy wieprzowe wraz z całym płynem z patelni do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Na każdym układamy po kawałku mozarelli i zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Porady

  • Rozbijając zrazy wieprzowe warto zapakować tłuczek do mięsa w plastikową torebkę. Dzięki tej sztuczce bez problemu oczyścimy tłuczek po użyciu.
  • Zrazy schabowe nie powinny być przeładowane farszem. Jeśli dodamy za dużo ogórka, boczku i cebuli będziemy mieć problem, aby zawinąć roladki, a smak dodatków zagłuszy smak mięsa.
  • Na zrazy schabowe najlepiej wykorzystać boczek wędzony.
  • Zrazy wieprzowe powinny być spięte drewnianymi wykałaczkami, metalowymi szpilkami do mięsa lub związane sparzoną nicią.
  • Zrazy ze schabu można dusić w wodzie lub w roztworze wody i czerwonego wina (w proporcji 1 do 1) – dzięki tej modyfikacji mięso będzie bardziej aromatyczne.
     

Notka redakcyjna

Co zrobić, żeby roladki schabowe nie były suche? 

Przepis na zrazy ze schabu jest pysznym pomysłem na obiad. Niestety bardzo łatwo można sprawić, że zamiast miękkiego i soczystego mięsa wyjdzie twardy zawijaniec. Jak zrobić zrazy ze schabu, aby były miękkie? Schab należy bardzo dobrze rozbić – dzięki temu łatwiej będzie podsmażyć zrazy wieprzowe. Kolejną rzeczą, o której należy pamiętać jest to, że zrazy ze schabu powinny być przede wszystkim duszone! Mięso należy podsmażyć krótką chwilę, aby mogło się zarumienić, a następnie szybko zalać je wodą. Warto też pamiętać, aby zrazy wieprzowe piec w piekarniku pod przykryciem.

Jak zrobić zrazy ze schabu?

Zrazy ze schabu to tradycyjne danie z kuchni staropolskiej. Jest to tez smak, który kojarzy się większości z nas z dzieciństwem. Jak zrobić zrazy ze schabu? Aby przygotować roladki zawijane ze schabu należy dobrze rozbić kotlety. Choć zrazy wieprzowe mogą być nadziane różnymi warzywami, np. słupkami marchewki lub papryki, to przepis na zrazy ze schabu poleca tę najbardziej klasyczną wersję – z ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem. Plastry mięsa należy ciasno zwinąć i podsmażyć krótko na patelni do momentu, aż się przyrumienią. Następnie dolać wodę i dusić je przez kolejne 5 minut. Zrazy wieprzowe są zapiekane w piekarniku – po wyparowaniu większości wody z patelni należy przełożyć zrazy ze schabu do naczynia żaroodpornego, na każdym ułożyć plaster mozarelli i zapiec.

Sos do zrazów ze schabu    

Powyższy przepis na zrazy ze schabu proponuje, aby mięso zapiec w piekarniku z dodatkiem mozarelli. Jeśli jednak jesteśmy fanami klasycznych przysmaków, bardzo prosto możemy przygotować obiadowy sos do zrazów. Jeśli zdecydujemy się przygotować klasyczne zrazy ze schabu z sosem, to rezygnujemy z wykorzystania piekarnika w tym przepisie. Na etapie podsmażania mięsa należy dodać na patelnie pokrojoną cebulkę i zeszklić ją. Następnie zrazy zalać bulionem lub wodą z kostką rosołową i dusić mięso aż do miękkości. W między czasie warto dodać ulubione przyprawy – zielę angielskie, majeranek, liść laurowy czy suszone grzyby. Pod koniec gotowania sos na zarazy ze schabu warto zagęścić mąką lub bułką tartą. Dokładniejszy przepis, jak przygotować sos do zrazów wieprzowych (i nie tylko) znajdziecie w przepisie na zrazy zawijane lub zrazy z karkówki.

Sprawdź też inne przepisy na zarazy.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy