Zupa ziemniaczana z boczkiem

Zupa ziemniaczana z boczkiem to propozycja idealna na chłodniejsze dni, zwłaszcza jesienne i zimowe. Pięknie pachnie, wyśmienicie smakuje, a do tego robi się ją łatwo i szybko. A to nie koniec jej zalet, ma właściwości rozgrzewające, jest sycąca i tania w przygotowaniu. Podpowiadamy, jak ugotować zupę ziemniaczaną na boczku według oryginalnego przepisu babci.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kartoflanka

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Zupa ziemniaczana z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie warzyw: ziemniaki i marchewki myjemy i obieramy, kroimy w drobną kostkę. Średniej wielkości cebulę, obieramy i siekamy. Por myjemy i kroimy w równej grubości plastry (ok. 3 mm grubości). Natkę pietruszki myjemy, siekamy i odkładamy na później.

  • 2.

    Podsmażanie: w garnku rozgrzewamy oliwę. W tym czasie boczek kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na tłuszcz i podsmażamy, aż się lekko zrumieni. Wyjmujemy go i odkładamy na bok na mały talerz. Do garnka dodajemy cebulę, ziemniaki, marchewkę i por – wszystko krótko podsmażamy na średnim ogniu – nie dłużej niż 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

  • 3.

    Gotowanie zupy ziemniaczanej z boczkiem: warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy majeranek (ok. 10 g), liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy, pod przykryciem, przez około 25 minut.

  • 4.

    Podanie: na koniec wyjmujemy z zupy liście laurowe. Zupę rozlewamy do misek, posypujemy natką pietruszki i boczkiem.

Porady

  • Do zupy ziemniaczanej z boczkiem najlepsze będą ziemniaki mączyste, z grupy C (np. Tajfun, Bryza, Gracja). Mają one wysoką zawartość skrobi, dzięki temu zupa będzie bardziej zawiesista.
  • Zupę ziemniaczaną z boczkiem można podać również w formie kremu. Po ugotowaniu należy pozostawić ją do lekkiego przestudzenia, a następnie zmiksować ją blenderem i ponownie podgrzać. Wierzch posypujemy natką pietruszki i podsmażonym boczkiem.
  • Jeśli chcemy przygotować zupę ziemniaczaną w wersji wegetariańskiej, wystarczy pominąć boczek. Zamiast niego można przygotować grzanki na patelni.
  • Dla podkręcenia smaku do zrobienia kartoflanki można użyć boczku wędzonego. Sprawdzi się też dobrej jakości kiełbasa.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy