Sałatka z jarmużem i mango
Sałatka z jarmużem i mango - Przepis na Sałatka z jarmużem i mango
(średnia 4.52 z 147 głosów)
Składniki:
na 2 porcje:
10-12 liści jarmużu
1 mango
1 puszka czarnej fasoli lub 200 g ugotowanej
50 g orzechów piniowych
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
sok z ½ cytryny
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
Jarmuż to warzywo pełne witamin! Jest bardzo wdzięcznym składnikiem sałatek, zup, gulaszy, a nawet słodkich koktajli! O jego właściwościach przeczytacie tutaj. Ten zielony superfood świetnie komponuje się ze słodkimi owocami – szczególnie z truskawkami lub mango. Najlepiej jeść go na surowo – wtedy zachowamy najwięcej zdrowych właściwości.
Jeśli przeszkadza nam lekko gorzki smak jarmużu lub chcemy, aby liście stały się bardziej miękkie, najlepiej go sparzyć. Wkładamy liście do wrzątku na nie więcej niż 1 minutę, a następnie hartujemy zimną wodą. Staną się wtedy świetnym zamiennikiem kapusty do gołąbków lub bigosu. Jarmuż doskonale sprawdza się także w formie pieczonej, np. jako zdrowe czipsy. Jako dodatek do koktajli owocowych, jarmuż spełnia rolę barwnika i witaminowego dodatku. Nadaje im pięknego, zielonego koloru, ale w smaku jest ledwo wyczuwalny. To świetny pomysł na przemycenie tych zdrowych liście do dziecięcego menu!
Wykonanie
Liście jarmużu dokładnie myjemy i obrywamy na mniejsze części. Pozbywamy się twardych kawałków. Jeżeli przeszkadza nam gorzkawy smak jarmużu, parzymy go i hartujemy w zimnej wodzie. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Fasolkę płuczemy. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Na sos mieszamy musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Na talerz nakładamy jarmuż, posypujemy go fasolką, orzeszkami i kawałkami mango. Na koniec polewamy wszystko dressingiem.
Porady
Zobacz też: pesto z jarmużu z polentą
Podobne przepisy

Sałatka z kurczakiem i mango

Sałatka z jarmużem

Przepis na sałatkę z dyni z jarmużem
Sałatka z dynią i jarmużem

Sałatka ze szpinakiem i mango
