Sałatka z jarmużem i mango

Sałatka z jarmużem i mango to prosty i szybki przepis na wegetariański obiad. Lekka i pożywna, jest pełna witamin!

Ocena:

(średnia 4.52 z 147 głosów)

Składniki:

  • na 2 porcje:

    10-12 liści jarmużu
    1 mango
    1 puszka czarnej fasoli lub 200 g ugotowanej
    50 g orzechów piniowych
    1 łyżeczka musztardy dijon
    1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
    sok z ½ cytryny
    5 łyżek oliwy
    sól, pieprz

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Jarmuż to warzywo pełne witamin! Jest bardzo wdzięcznym składnikiem sałatek, zup, gulaszy, a nawet słodkich koktajli! O jego właściwościach przeczytacie tutaj. Ten zielony superfood świetnie komponuje się ze słodkimi owocami – szczególnie z truskawkami lub mango. Najlepiej jeść go na surowo – wtedy zachowamy najwięcej zdrowych właściwości.

    Jeśli przeszkadza nam lekko gorzki smak jarmużu lub chcemy, aby liście stały się bardziej miękkie, najlepiej go sparzyć. Wkładamy liście do wrzątku na nie więcej niż 1 minutę, a następnie hartujemy zimną wodą. Staną się wtedy świetnym zamiennikiem kapusty do gołąbków lub bigosu. Jarmuż doskonale sprawdza się także w formie pieczonej, np. jako zdrowe czipsy. Jako dodatek do koktajli owocowych, jarmuż spełnia rolę barwnika i witaminowego dodatku. Nadaje im pięknego, zielonego koloru, ale w smaku jest ledwo wyczuwalny. To świetny pomysł na przemycenie tych zdrowych liście do dziecięcego menu!

    Wykonanie

    Liście jarmużu dokładnie myjemy i obrywamy na mniejsze części. Pozbywamy się twardych kawałków. Jeżeli przeszkadza nam gorzkawy smak jarmużu, parzymy go i hartujemy w zimnej wodzie. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Fasolkę płuczemy. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Na sos mieszamy musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Na talerz nakładamy jarmuż, posypujemy go fasolką, orzeszkami i kawałkami mango. Na koniec polewamy wszystko dressingiem.

Porady

Zobacz też: pesto z jarmużu z polentą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy