Sałatka z jarmużem to pyszny, lekki i pożywny posiłek. Prosta i zrównoważona kompozycja jest jednocześnie ogromną skarbnicą składników odżywczych. Świeże liście jarmużu dbają o dostawę witamin z grupy B, błonnika i żelaza. Pomidory dostarczają potas, a ser – pożywne tłuszcze, wapń i fosfor. To nie wszystko. Ważnym dodatkiem są pestki dyni, które nie tylko potęgują właściwości zdrowotne, ale także sprawiają, że sałatka z jarmużem przyjemnie chrupie.
Artur Rogalski
(średnia 4.52 z 147 głosów)
Jarmuż: dokładnie myjemy, a następnie rwiemy liście na małe kawałki, oddzielając je od łodyg.
Pomidor: myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
Ser feta: odlewamy wodę i kruszymy na małe kawałki.
Kompozycja: wszystkie składniki przekładamy do miski. Polewamy oliwą zmieszaną z ziołami prowansalskimi. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy, a na koniec posypujemy pestkami dyni.
Podawanie: sałatka z jarmużem najlepiej smakuje po chwili, gdy liście polane oliwą trochę zmiękną
Porady
- Do sałatki najlepsze są młode liście jarmużu, których nie trzeba smażyć ani blanszować, ponieważ są naturalnie miękkie. Wystarczy tylko oderwać je od łodyg i gotowe. Starsze liście należy zmiękczyć, zanim dodamy je do sałatki.
- W kompozycji doskonale sprawdzi się także odrobina soku z cytryny, który nie tylko zaostrzy smak, ale także ułatwi wchłanianie żelaza.
- Zamiast mieszanki suszonych ziół, sprawdzą się także świeże liście bazylii, oregano, tymianku lub kolendry.
- W sałatce najlepiej smakują soczyste pomidory o zwartej strukturze, takie jak malinowe, paprykowe, daktylowe lub cherry.
- Poza sezonem możemy sięgnąć po suszone pomidory w oliwie, które dodadzą kompozycji bardziej wytrawnych nut.
- Pestki dyni możemy dodatkowo podprażyć na patelni, aby były jeszcze bardziej aromatyczne i chrupiące.
- Sałatka z jarmużem i serem feta świetnie smakuje również z płatkami migdałów lub pestkami słonecznika.
Jarmuż, ser feta, pomidory i oliwa z oliwek – to klasyka, która trafia do najszerszego grona kulinarnych smakoszy. Dla osób, które lubią eksperymenty w kuchni, podstawowy przepis na sałatkę z jarmużem może być punktem wyjścia dla wielu różnych modyfikacji:
Dressing to niewielki dodatek, który ma decydujący wpływ na odbiór sałatki. Oliwa z dodatkiem ziół pozwala zachować naturalny smak składników. Czasem jednak mamy ochotę na bardziej słodką, ostrą lub po prostu inną wersję. Poniżej kilka propozycji dressingów, które świetnie pasują do sałatki z jarmużem i fetą:
Innym dobrym pomysłem na dressing do sałatki są oliwy smakowe, np. z dodatkiem bazylii, papryczki chili lub czosnku. Taką oliwę warto przygotować samodzielnie, dodając wybrany składnik. Wtedy mamy pewność, że oliwa nie zawiera niepotrzebnych wzmacniaczy smaku i konserwantów.
Kiedy mija sezon na młody jarmuż i mamy do dyspozycji już tylko nieco starsze i twardsze liście – nic straconego. Jest kilka sposobów na to, żeby sałatka z dojrzałym jarmużem smakowała równie dobrze:
Komentarze