Makaron z jarmużem to prawdziwa gratka dla miłośników superfood. Prostą kompozycję ze smakowitych wstążek, zielonych liści, czosnku i suszonych pomidorów wieńczy starty parmezan. Danie warto skropić aromatyczną oliwą i pałaszować od razu po przyrządzeniu. Można wzbogacić je ulubionymi dodatkami, na przykład kurczakiem lub cukinią. Błyskawiczny makaron z jarmużem to doskonała propozycja na kolację we dwoje.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Jarmuż: myjemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Wycinamy z niego twarde części łodygi. Duże liście kroimy w kawałki, mniejsze możemy zostawić w całości.
Pozostałe składniki: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w kostkę. Parmezan ścieramy na małych oczkach tarki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Smażenie: rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy czosnek. Podgrzewamy go przez chwilę, żeby uwolnił aromat. Dodajemy liście jarmużu. Oprószamy je solą i pieprzem. Czekamy, aż zmniejszą objętość i zmiękną. Na koniec dorzucamy suszone pomidory.
Makaron z jarmużem: łączymy zawartość patelni z ugotowanymi wstążkami. Skrapiamy gotową potrawę oliwą i posypujemy startym parmezanem.
dania z makaronem - zobacz inne inspiracjePorady
- Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami warto skropić przed podaniem sokiem z cytryny lub limonki. Kwaskowy dodatek doskonale podkreśla smak kapusty warzywnej.
- Ciekawą alternatywą dla naszego przepisu jest sos z jarmużu do makaronu. Żeby go zrobić, należy zmiksować zielone liście z dodatkami takimi jak orzechy nerkowca, parmezan (lub płatki drożdżowe), czosnek i oliwa. Można go dodatkowo rozprowadzić w mleku roślinnym lub śmietance. Sprawdzi się zarówno do makaronu, jak i pieczywa lub risotto. Polecamy wykorzystanie naszego przepisu na pesto z jarmużu.
- Pamiętajmy, że liści nie należy podgrzewać zbyt długo, inaczej stracą swoją żywą zieleń i przybiorą nieapetyczną brunatną barwę. Jeśli chcemy, żeby były miękkie i delikatne, możemy je zblanszować przed smażeniem.
- Polecamy przygotowanie tego dania na bazie długich wstążek lub nitek, ale można też wykorzystać kokardki, świderki lub rurki. Dobry pomysłem jest połączenie godnego przedstawiciela superfood, jakim jest jarmuż, z makaronem pełnoziarnistym. Otrzymamy w ten sposób dietetyczne danie pełne cennych składników mineralnych.
- Danie świetnie komponuje się z parmezanem, ale możemy także posypać makaron pokruszoną fetą lub niebieskim serem pleśniowym.
- Jeśli wolimy kremowe dodatki do obiadu i nie stronimy od laktozy, możemy zrobić makaron z jarmużem w sosie śmietanowym. Do podsmażonych składników trzeba wlać wtedy około 100 ml kremówki. Kiedy ją zredukujemy, dodajemy wstążki lub kokardki. Warto zostawić sobie niewielką ilość wody z makaronu. Zawarta w niej skrobia może się przydać do zagęszczenia sosu.
- Dania z jarmużem i makaronem, niezależnie od tego, czy przyrządzamy je z sosem śmietanowym lub pomidorowym, czy tylko lekko skrapiamy oliwą, można posypać posiekanymi orzechami włoskimi, pestkami dni, ziarnami słonecznika lub czarnuszką.
- Jarmużu nie polecamy łączyć z innymi warzywami kapustnymi, takimi jak brukselka, brokuł lub kalafior. Co prawda można w ten sposób otrzymać prawdziwą bombę witaminową, ale za taka kompozycja może też spowodować niestrawność.
- Jeśli zastanawiacie się, co można zrobić z jarmużem, podpowiadamy – to niezwykle wartościowe warzywo sprawdzi się jako składnik sałatki, zupy krem, zapiekanki lub smoothie. Na szybką i zdrową przekąskę można przyrządzić na przykład chipsy z jarmużu.
Komentarze