Sałatka z jarmużem

Chrupiąca sałatka z jarmużem to doskonała propozycja na przednówek. Smak sałatki z jarmużem podkręci sos na bazie masła orzechowego z dodatkiem m.in. czosnku i oleju sezamowego.

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.37 z 163 głosów)

Składniki:

  • 2 marchewki
  • żółta papryka
  • 1–2 radicchio
  • czerwona cebula
  • garstka natki kolendry
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki białego sezamu
  • opakowanie jarmużu
  • sos: 6 łyżek masła orzechowego
  • 6 łyżek octu jabłkowego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2–3 ząbki czosnku, posiekane
  • łyżka oleju sezamowego
  • do smaku: miód, mielony imbir, sos tabasco, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Marchewki obieramy, kroimy w długie, cienkie paski. W paski tniemy także oczyszczoną paprykę i radicchio, a cebulę – w piórka. Kolendrę z grubsza siekamy.
  • Płatki migdałowe i sezam prażymy na suchej patelni.
  • Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy, łączymy z wymieszanymi warzywami, jarmużem i płatkami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: sałatka z szynką, gruszką i serem pleśniowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy