Sałatka z dynią i jarmużem

Przepis na sałatkę z dyni z jarmużem

Sałatki

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 152 głosów)

Składniki:

  • kawałek dyni piżmowej
  • łyżka oliwy
  • 2–3 łyżki miodu
  • 25 dag jarmużu
  • 500 ml oleju
  • sól
  • 5 dag migdałów
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  • 2 dymki drobno pokrojone

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180ºc. Dynię obieramy
  • usuwamy pestki i kroimy na spore cząstki
  • układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą i 1–2 łyżkami miodu
  • mieszamy
  • aby wszystkie kawałki były w nich obtoczone. Wstawiamy do piekarnika na 25 min
  • aż dynia się przyrumieni i zmięknie. Z umytego i osuszonego jarmużu usuwamy twarde łodygi
  • a liście rwiemy na małe kawałeczki. olej rozgrzewamy w rondelku i do gorącego wrzucamy po kilka listków jarmużu
  • smażymy 20 s w głębokim tłuszczu
  • aż stanie się chrupiący
  • osączamy. Jarmużowe chipsy delikatnie układamy na ręczniku kuchennym
  • lekko oprószamy solą. czynności powtarzamy
  • aż wszystkie listki zostaną usmażone. Migdały w skórce prażymy na suchej patelni
  • następnie grubo siekamy. Łyżeczkę miodu mieszamy z sokiem z cytryny
  • solą i pieprzem. Dymki wraz ze szczypiorem drobno siekamy. Dynię układamy na półmisku
  • dodajemy jarmużowe chipsy
  • posypujemy dymką ze szczypiorem i polewamy sosem.

Porady

Zobacz też: Dynia piżmowa w sałatce z jabłkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy