Sałatka z dynią i jarmużem

Przepis na sałatkę z dyni z jarmużem

Dodany przez:

Sałatka z dynią i jarmużem

Wyróbuj też przepis na chipsy z jarmużu

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kawałek dyni piżmowej
  • łyżka oliwy
  • 2–3 łyżki miodu
  • 25 dag jarmużu
  • 500 ml oleju
  • sól
  • 5 dag migdałów
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  • 2 dymki drobno pokrojone

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180ºc. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na spore cząstki, układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą i 1–2 łyżkami miodu, mieszamy, aby wszystkie kawałki były w nich obtoczone. Wstawiamy do piekarnika na 25 min, aż dynia się przyrumieni i zmięknie. Z umytego i osuszonego jarmużu usuwamy twarde łodygi, a liście rwiemy na małe kawałeczki. olej rozgrzewamy w rondelku i do gorącego wrzucamy po kilka listków jarmużu, smażymy 20 s w głębokim tłuszczu, aż stanie się chrupiący, osączamy. Jarmużowe chipsy delikatnie układamy na ręczniku kuchennym, lekko oprószamy solą. czynności powtarzamy, aż wszystkie listki zostaną usmażone. Migdały w skórce prażymy na suchej patelni, następnie grubo siekamy. Łyżeczkę miodu mieszamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dymki wraz ze szczypiorem drobno siekamy. Dynię układamy na półmisku, dodajemy jarmużowe chipsy, posypujemy dymką ze szczypiorem i polewamy sosem.

Wskazówki

Zobacz też: Dynia piżmowa w sałatce z jabłkiem

dynia warzywa sałatka dania z dyni porawy z dynią
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy