Sałatka z czerwoną fasolą to prosta i efektowna przystawka na imprezę. Świetnie sprawdzi się na sylwestra, rodzinne spotkanie czy urodziny. Połączenie czerwonej fasoli, kapusty pekińskiej, papryki i majonezowego sosu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. Świetnie smakuje, a do tego syci na długie godziny.
iStock
(średnia 4.49 z 151 głosów)
Przygotowanie: Kapustę pekińską sieczemy na drobne kawałki. Ser feta kroimy w kostkę, o boku około 1 cm. Paprykę czerwoną dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, wykrawamy z niej pestki nasienne i kroimy w cienkie, krótkie paseczki.
Sałatka z czerwoną fasolą: Fasolę, groszek i kukurydzę odsączamy na sitku. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Dodajemy pokrojoną paprykę, ser feta, sól, pieprz i majonez. Całość dokładnie mieszamy, do połączenia wszystkich składników.
Porady
- Sałatka z czerwoną fasolą najlepiej smakuje kiedy wszystkie składniki dobrze się "przegryzą", dlatego warto przygotować ją z wyprzedzeniem i zostawić w lodówce na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Dla najlepszego efektu, do sałatki należy dodać tradycyjny, grecki ser feta. Zgodnie z oryginalną recepturą feta powinna w składzie zawierać jedynie mleko owcze, podpuszczkę i sól. Dopuszczalne jest również użycie podczas produkcji mieszanki mleka owczego i koziego.
- Polecamy dodanie do sałatki z fasoli czerwonej domowego majonezu, dla wzbogacenia jej smaku.
- Sałatka z kapusty pekińskiej i fasoli to pyszny pomysł na imprezową przekąskę. Aby prezentowała się jeszcze lepiej na stole, warto przyrządzić ją w wersji warstwowej, układając kolorowe poziomy kolejnych składników.
- Sałatę z czerwoną fasolą polecamy podawać w towarzystwie świeżego, jakościowego pieczywa.
- Jeśli nie przepadacie za smakiem groszku, możecie przygotować sałatkę z dodatkiem ogórków konserwowych.
- By urozmaicić smak sałatki z czerwoną fasolą, można dodać do niej około tuńczyka z puszki i cebulę. Równie dobrze smakuje też w wersji z dodatkiem ugotowanych, drobno startych jajek.
Sałatkę z czerwonej fasoli można w prosty sposób przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć dodatek fety lub użyć jej wegańskiej wersji. Zamiast greckiego sera do sałatki polecamy dodać marynowany seitan lub kostkę wędzonego tofu.
Podany w przepisie majonez należy zastąpić jego roślinnym odpowiednikiem. Choć można kupić go w gotowej postaci, polecamy przygotować go samodzielnie. Majonez wegański najlepiej smakuje, jeśli przygotuje się go na bazie mleka sojowego, oleju i octu. By uzyskać odpowiedni smak należy całość doprawić musztardą, solą kala namak, pieprzem mielonym oraz odrobiną syropu z agawy. Tak przyrządzony, będzie świetnie komponował się z pozostałymi składnikami sałatki z czerwonej fasoli.
Sałatkę polecamy podawać z kawałkami domowej, wegańskiej bagietki.
Komentarze