Sałatka z fasoli Jaś

Lata temu znalazłem przepis w necie i od tej pory robię tę sałatkę bez modyfikacji - jest pyszna.

majonezPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 188 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli lub dwie puszki
  • 1 cebula,
  • 2-3 małe ogórki konserwowe,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • łyżka śmietany,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki posiekanej zieleniny (pietruszka i koperek),
  • sól, pieprz, cukier

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i wymieszać z łyżką majonezu. Czosnek obrać, opłukać, posiekać i rozetrzeć z solą na miazgę, wymieszać z musztardą i majonezem, dodać śmietanę. Ogórek pokroić w cienkie paseczki wymieszać z ugotowaną, ostudzoną i odcedzoną fasolą, cebulą i sosem, dodać posiekaną zieleninę.
  • Przyprawić do smaku solą, octem, cukrem i pieprzem. Odstawić do lodówki do 'przegryzienia'.
  • Serwować z pieczywem. Uwaga - sałatka jest pikantna!
  • Swego czasu podałem ją z grillowanym serkiem halloumi.
  • Jeśli ktoś zna autora oryginalnego przepisu - proszę mu podziękować ode mnie. Mój jedyny ślad to Z.Wodecki: http://www.kuchnia.xpam.de/2226.htm

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy