Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Kolejna sałatka śledziowa nie musi być nudna! Wykorzystaj wędzone filety śledzia, a do sałatki oprócz ziemniaków dodaj czerwoną fasolę. Całość będzie smakować wyśmienicie!

sałatka śledziowa

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 161 głosów)

Składniki:

  • 2 cukrowe cebule
  • 4 kiszone ogórki
  • 4 nieduże ugotowane ziemniaki
  • puszka czerwonej fasoli
  • słoiczek marynowanych pieczarek
  • 2 puszki wędzonych filetów śledziowych w oleju
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki majonezu Pomorski Extra Ocetix
  • gęsta kwaśna śmietana
  • szczypior do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Obrane cebule
  • ogórki i ziemniaki kroimy w kostkę.
  • Fasolę odcedzamy
  • przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odcieknięcia.
  • Pieczarki osączamy
  • kroimy w kostkę. Filety osączamy z oleju
  • rozdrabniamy.
  • Wszystkie składniki mieszamy z solą i pieprzem do smaku oraz ulubioną porcją majonezu i śmietany. Schładzamy przed podaniem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016
  • Wytwórnia Octu i Majonezu „Ocetix” Sp. z o.o. wprowadziła na rynek majonez pomorski extra, który jest produkowany według tradycyjnej receptury z użyciem najwyższej jakości surowców. Dzięki niemu sałatki i śledzie, a w szczególności jajka będą smakowały wyśmienicie. Jego konsystencja i delikatny smak pozwala również na zastosowanie, jako element dekoracyjny różnych potraw. Polecamy na świąteczny stół.

Porady

Zobacz też: Pikantna zupa fasolowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy