Wegańskie bagietki

Ocena:

4.44 (203)

  • 2 godz. 10 min.
  • dla 4 osób

Wegańskie bagietki to doskonały przepis na domowe pieczywo. O wiele zdrowsze od tego ze sklepu, zachowuje świeżość nawet przez kilka dni.

Składniki:

  • 21 g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    500 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju rzepakowego
    250 ml letniej wody
    80 g nasion słonecznika
    sól morska

Wegańskie bagietki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy wodę

  • olej
  • cukier i sól. Wkruszamy do ciasta drożdże. Dodajemy nasiona słonecznika. Zagniatamy ciasto
  • aż zacznie odchodzić od ręki i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę
  • dzielimy je na 4 części i formujemy z nich bagietki. Smarujemy bagietki wodą
  • nacinamy nożem i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

     

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne