Grzyby jak ryby

Przepis zadziwia wszystkich swoja prostota i oryginalnym smakiem.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 kg pieczarek średniej wielkości (muszą być świeże - bielutkie, wykorzystujemy tylko kapelusze),
  • 3 średnie cebule,
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz, olej do smażenia, Vegeta (czerwona)
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody,
  • 12 łyżek octu
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek ketchupu (łagodny )
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g)
  • 1 łyżka soli
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie

  1. Pieczarki po wycięciu nóżek (używamy samych kapeluszy) należy opanierować w przygotowanym wcześniej jajku przyprawionym Vegetą, solą i pieprzem oraz w bułce tartej i smażymy na goracym oleju na złoty kolor.
  2. W miedzyczasie gotujemy zalewę z podanych składników.
  3. Usmażone grzyby przekładamy jak niżej:
  4. I warstwa - grzyby,
  5. II warstwa - surowa, pokrojona w plastry cebula
  6. III warstwa - grzyby
  7. IV warstwa - ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
  8. Następnie tak przygotowane pieczarki zalewamy gorącą zalewą, a po wystygnięciu przekładany w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.
  9. Tą przystawkę należy podawać następnego dnia po sporządzeniu !
ryby wigilia Grzyby Boże Narodzenie przekąska kolacja przystawka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy