Grzyby jak ryby

Przepis zadziwia wszystkich swoja prostota i oryginalnym smakiem.

PrzystawkiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 167 głosów)

Składniki:

  • 1 kg pieczarek średniej wielkości (muszą być świeże - bielutkie, wykorzystujemy tylko kapelusze),
  • 3 średnie cebule,
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz, olej do smażenia, Vegeta (czerwona)
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody,
  • 12 łyżek octu
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek ketchupu (łagodny )
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g)
  • 1 łyżka soli
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pieczarki po wycięciu nóżek (używamy samych kapeluszy) należy opanierować w przygotowanym wcześniej jajku przyprawionym Vegetą, solą i pieprzem oraz w bułce tartej i smażymy na goracym oleju na złoty kolor.
  • W miedzyczasie gotujemy zalewę z podanych składników.
  • Usmażone grzyby przekładamy jak niżej:
  • I warstwa - grzyby,
  • II warstwa - surowa, pokrojona w plastry cebula
  • III warstwa - grzyby
  • IV warstwa - ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
  • Następnie tak przygotowane pieczarki zalewamy gorącą zalewą, a po wystygnięciu przekładany w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.
  • Tą przystawkę należy podawać następnego dnia po sporządzeniu !

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy