Kluski śląskie kojarzymy za sprawą wyjątkowego smaku i ciekawego kształtu. Zwykle podawane są z pieczeniowym sosem, roladą śląską oraz modrą, czyli czerwoną kapustą. To danie bardzo sycące i jednocześnie efektowne, dlatego wspaniale nadaje się zwłaszcza na niedzielny obiad.

Jak zrobić kluski śląskie? - przepis podstawowy

Przepis na kluski śląskie zakłada wykorzystanie dwóch podstawowych składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Pamiętajmy, żeby nigdy nie gotować ich w wodzie zimnej – wrzucamy je na wodę, która się gotuje! Dzięki temu nie wygotujemy z nich cennych substancji odżywczych. Już na etapie wyboru ziemniaków powinniśmy być uważni. Nie każdy typ nada się na kluski śląskie.

Ziemniaki dzielimy na trzy podstawowe typy. Typ A to typ sałatkowy. Ziemniaki tego typu po ugotowaniu pozostają zwarte, dlatego ugotowane czy upieczone w formie kostki lub plastra zachowują swój kształt. Świetnie nadają się do zup, zapiekanek czy sałatek. Typ B to typ ogólnoużytkowy, czyli najbardziej uniwersalny. Ziemniaki nadają się zarówno do zup, jak i na kluski. Miąższ jest dość zwarty, ale daje się łatwo rozgniatać. Typ C to typ z największą zawartością skrobi. Ziemniaki typu C po ugotowaniu rozsypują się, więc wspaniale pasują na placki czy kluski, a także na idealnie kremowe, aksamitne puree ziemniaczane.

Na kluski śląskie najlepszy będzie typ B lub C. Oznaczenia znajdziecie na siatkach, w które pakowane są ziemniaki w marketach, z kolei kupując je na targu, musimy zapytać sprzedawcę o typ. Warto także zainteresować się, jaką odmianę kupiliśmy. Przykładowo, jeśli chcemy, by nasze kluski śląskie były wyjątkowo jasne, wręcz białe, powinniśmy wybrać odmianę Ricarda o kremowym kolorze miąższu.

Jak zrobić ciasto na kluski śląskie?

Ziemniaki po ugotowaniu przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Chodzi o to, żeby kluski śląskie nie miały w sobie grudek, były idealnie gładkie. Użycie tłuczka do ziemniaków tego nie gwarantuje. Ziemniaki najlepiej przetrzeć kiedy jeszcze są ciepłe – zimne stają się twarde i pozbawione są charakterystycznej, kleistej struktury. Ich kleistość sprawia, że ciasto na kluski łatwiej się zagniata, a same kluski nie rozpadną się podczas gotowania, a za to będą sprężyste i miękkie. Jeśli chcemy wykorzystać do klusek ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia, również możemy to zrobić, ale może się okazać, że trudniej będzie nam je przecisnąć przez praskę i będziemy musieli użyć nieco więcej mąki.

W klasycznym przepisie na kluski śląskie, do ziemniaków dodajemy skrobię ziemniaczaną, czyli inaczej mówiąc mąkę ziemniaczaną. Ziemniaki umieszczamy w dużej płaskiej misce i dzielimy na cztery równe części. ¼ masy ziemniaczanej odkładamy na bok, a powstałą lukę wypełniamy mąką. To idealna proporcja, z której wyjdą nam pyszne kluski śląskie. Następnie ziemniaki z mąką przekładamy na stolnicę, dodajemy odłożoną na bok część ziemniaków i zagniatamy ciasto. Możemy dodać do masy jedno całe jajko, ale nie jest to konieczne. Ciasto zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej, zwartej masy.

Jak zrobić kluski śląskie z dziurką?

To banalnie proste. W dłonie bierzemy niezbyt duży kawałek ciasta i formujemy go w kształt kuli – jak mówi się na Śląsku, kulamy kluski. Następnie kulkę delikatnie rozpłaszczamy i palcem robimy w samym środku niewielką dziurkę. Kluski śląskie są stosunkowo małe, mają ok. 5 cm szerokości. Po co w kluskach śląskich robi się charakterystyczną dziurkę? Podstawowy cel to zbieranie się w środku apetycznego sosu pieczeniowego, którym polewamy kluski. Drugi powód to ich szybsze i bardziej równomierne gotowanie się.

Ile gotować kluski śląskie?

Kluski śląskie wrzucamy na lekko osoloną gotującą się wodę. Najlepiej zagotować wodę w wysokim i szerokim garnku, by kluski swobodnie w niej pływały. Kluski śląskie gotujemy na średnim ogniu, by się nie rozgotowały. Po wrzuceniu do wody czekamy aż wypłyną na powierzchnię i od tego momentu gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Czas zależy od wielkości klusek, najlepiej sprawdzić stopień ugotowania wyławiając jedną kluskę i próbując jej.

Kluski śląskie – z czym podawać?

Kluski śląskie najlepiej smakują z gęstymi sosami. Możemy przygotować ciemny sos pieczeniowy, a do tego podać roladki z wołowiny lub wieprzowiny i czerwoną kapustę. Świetnie sprawdzi się też upieczona w piekarniku pieczeń pokrojona na plastry. Jak zrobić ciemny sos do klusek śląskich? Wykorzystujemy do niego sos spod pieczeni – to mieszanka tłuszczu, przypraw i soków z mięsa. Do tego dolewamy niewielką ilość wody i doprawiamy, jeśli jest taka konieczność. Następnie zagęszczamy sos mąką rozrobioną w wodzie. Sos chwilę gotujemy, żeby zgęstniał. Sos przygotowujemy na małym ogniu.

Innym smacznym dodatkiem, odpowiednim także dla wegetarian jest sos pieczarkowy czy grzybowy, który doskonale pasuje do klusek. Możemy też podawać kluski śląskie z przyrumienioną na patelni cebulką, skwarkami lub po prostu polane masłem.

Kluski śląskie – inaczej niż klasycznie

Wariantów na urozmaicanie klasycznych klusek śląskich jest naprawdę sporo. Możemy przygotować choćby kluski śląskie z mniejszą ilością mąki ziemniaczanej, a za to z dodatkiem pszennej Przepis na kluski śląskie z mąką pszenną zakłada, że nie więcej niż połowę skrobi ziemniaczanej zastępujemy mąką pszenną. Dzięki temu kluski stracą nieco swojej charakterystycznej, lekko gumowej konsystencji. Z kolei całkowite zastąpienie mąki ziemniaczanej pszenną spowoduje, że uzyskamy ciasto na kopytka.

Inną wersją klusek z dziurką są także kluski szare lub czarne. Czarne kluski śląskie swój kolor zawdzięczają użyciu surowych ziemniaków. Starte na tarce lub zmielone w robocie kuchennym ziemniaki osączamy na ściereczce, następnie mieszamy z ziemniakami gotowanymi , dodajemy mąkę ziemniaczaną i ewentualnie jajko i zagniatamy ciasto. Następnie gotujemy tak samo jak zwykłe kluski śląskie.

Możemy także przygotować kluski śląskie z młodych ziemniaków. Masa może być jednak nieco trudna do zagniecenia, ponieważ w młodych ziemniakach jest mało skrobi. Najlepsze kluski śląskie wyjdą nam z ziemniaków, które chwilę poleżą w naszej kuchni.