Roladki schabowe z pieczarkami

Jedno z uwielbianych domowych dań - roladki schabowe z pieczarkami w towarzystwie ogórka kiszonego lub surówki oraz gotowanych ziemniaków. Miękkie mięso i aromatyczne pieczarkowe nadzienie - pysznie!

dania mięsneroladki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.36 z 212 głosów)

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml rosołu mięsnego
  • sól i pieprz
  • mąka do panierowania
  • Natka pietruszki
  • Wykałaczki
  • Olej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mięso opłucz
  • osusz i rozbij na cienkie plastry
  • natrzyj solą i oprósz pieprzem.
  • Pieczarki oczyść
  • pokrój w drobna kostkę lub zetrzyj na tarce.
  • Drobno posiekaną cebulę wrzuć na 2 łyżki oliwy - gdy sie zeszklą
  • dodaj pieczarki
  • posiekany czosnek. Duś
  • aż będą miękkie
  • dopraw solą i pieprzem
  • dodaj natkę pietruszki.
  • Farsz nakładaj na plastry mięsa
  • zostawiając 2 cm marginesu na brzegach.
  • Zwiń roladki i zepnij wykałaczkami
  • jeśli trzeba. Panieruj je w mące.
  • Roladki obsmaż na mocno rozgrzanym oleju - aż sie zrumienią
  • i zalej bulionem. Gotuj pół godziny na średnim ogniu - aż mięso się ugotuje. W międzyczasie odwracaj roladki z pieczarkami i polewaj je sosem.

Porady

Roladki schabowe z pieczarkami - z czym podać

Najlepiej klasycznie - z gotowanymi ziemniakami, w który smacznie wsiąknie sos powstały podczas duszenia roladek. Jeśli chcesz odmiany, możesz sięgnąć też po kaszę, na przykład gryczaną. Przyda się też kiszony ogórek lub domowa surówka - z kapusty surowej lub kiszonej, z ogórków konserwowych - na pewno orzeźwiająca i pikantna.

Roladki schabowe z pieczarkami - inne wersje

Roladki możesz też panierować w bułce i jajku - otrzymasz chrupiącą, złocistą skórkę. Możesz też zawinąć je w plastry boczku lub szynki, ale ten sposób lepiej sprawdza się w roladkach z chudym mięsem drobiowym. Możesz też zmienić nadzienie - doprawić je lub wzbogacić ziołami, warzywami, serem albo zamiast roladek schabowych z pieczarkami przyrządzić zawijasy z nadzieniem szpinakowym.

Roladki schabowe ze szpinakiem to pomysł na rodzinny obiad

Są proste, ale smaczne i bardziej efektowne niż zwykłe schabowe. Nadzienie sprawia, że tak łatwo nie wysychają i pozwala na wiele kulinarnych eksperymentów. To bardzo lubiane danie serwowane w polskich domach na niedzielne obiady, podczas świąt lub rodzinnych uroczystości.

Zobacz też: Pyzy Flaki Gorące - miejsce dla wielbicieli klasycznych smaków

Notka redakcyjna

Roladki schabowe z pieczarkami świetnie sprawdzą się też dzień po przygotowaniu - wystarczy je odgrzać i podawać. Zrób większą porcję - obiad na dwa dni gotowy!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy