Jedno z uwielbianych domowych dań - roladki schabowe z pieczarkami w towarzystwie ogórka kiszonego lub surówki oraz gotowanych ziemniaków. Miękkie mięso i aromatyczne pieczarkowe nadzienie - pysznie!
Fot. Shutterstock
(średnia 4.3 z 221 głosów)
Porady
Roladki schabowe z pieczarkami - z czym podać
Najlepiej klasycznie - z gotowanymi ziemniakami, w który smacznie wsiąknie sos powstały podczas duszenia roladek. Jeśli chcesz odmiany, możesz sięgnąć też po kaszę, na przykład gryczaną. Przyda się też kiszony ogórek lub domowa surówka - z kapusty surowej lub kiszonej, z ogórków konserwowych - na pewno orzeźwiająca i pikantna.
Roladki schabowe z pieczarkami - inne wersje
Roladki możesz też panierować w bułce i jajku - otrzymasz chrupiącą, złocistą skórkę. Możesz też zawinąć je w plastry boczku lub szynki, ale ten sposób lepiej sprawdza się w roladkach z chudym mięsem drobiowym. Możesz też zmienić nadzienie - doprawić je lub wzbogacić ziołami, warzywami, serem albo zamiast roladek schabowych z pieczarkami przyrządzić zawijasy z nadzieniem szpinakowym.
Roladki schabowe ze szpinakiem to pomysł na rodzinny obiad
Są proste, ale smaczne i bardziej efektowne niż zwykłe schabowe. Nadzienie sprawia, że tak łatwo nie wysychają i pozwala na wiele kulinarnych eksperymentów. To bardzo lubiane danie serwowane w polskich domach na niedzielne obiady, podczas świąt lub rodzinnych uroczystości.
Zobacz też: Pyzy Flaki Gorące - miejsce dla wielbicieli klasycznych smaków
Roladki schabowe z pieczarkami świetnie sprawdzą się też dzień po przygotowaniu - wystarczy je odgrzać i podawać. Zrób większą porcję - obiad na dwa dni gotowy!
Komentarze