Rolada drobiowa ze szpinakiem to danie, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podobnie jak pieczona karkówka jednego dnia wystąpi w towarzystwie ziemniaków i surówki, a następnego wyląduje na kanapce. Można serwować ją na co dzień i od święta. Jest daniem tak uniwersalnym, że dobranie do niej dodatków nie powinno sprawić nikomu problemu. Rolada drobiowa doskonale komponuje się z serami, pieczarkami lub suszonymi owocami.
iStock
(średnia 4.54 z 164 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 190°C, tryb góra-dół. Naczynie żaroodporne, w którym będzie się piekła nasza rolada drobiowa ze szpinakiem, smarujemy odrobiną oliwy za pomocą pędzelka. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Szpinak baby myjemy. Jeśli używamy szpinaku zwyczajnego, liście szatkujemy.
Farsz: na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy (5 ml) i podsmażamy na niej najpierw cebulę do zeszklenia, a potem dodajemy czosnek. Ważne jest, żebyśmy zachowali tę kolejność, ponieważ cebula puści soki, dzięki czemu drobno pokrojony czosnek się nie przypali i nie stanie się gorzki. Kiedy czujemy, że warzywa stały się już aromatyczne, wkładamy na patelnię świeży szpinak. Pod wpływem temperatury szybko zacznie zmniejszać objętość. Kiedy całkowicie się skurczy, a nadmiar wody wyparuje, zdejmujemy nadzienie z kuchenki i dodajemy ricottę. Wszystkie składniki łączymy. Farsz na soczyste roladki z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.
Pierś kurczaka: filety oczyszczamy z białych błonek za pomocą noża. Mięso rozkrajamy na płaty. Z podanej ilości powinno nam wyjść 7–8 sztuk. Każdy z kawałków rozbijamy delikatnie tłuczkiem, żeby uzyskać płaskie kotlety. Przyprawiamy je z obu stron solą i pieprzem oraz posypujemy ziołami prowansalskimi.
Zwijanie rolady: na środku kotleta układamy farsz i tworzymy rulon. Zawijamy go ciasno w folię spożywczą. Dzięki temu nadamy mu kształt batona. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Następnie wyjmujemy roladę z folii i zabezpieczamy wykałaczkami lub sznurkiem wędliniarskim.
Pieczenie: kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy oliwą za pomocą pędzelka i pieczemy przez 40 minut.
Podanie: rolada drobiowa powinna odpocząć przez kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Inaczej podczas krojenia wypłyną z niej wszystkie soki. Gotowego kurczaka kroimy w grube plastry i podajemy na ciepło.
Porady
- Kiedy zawinęliśmy już nasze roladki z kurczaka ze szpinakiem w folię i nadaliśmy im odpowiedni kształt, możemy zostawić je w lodówce do upieczenia na później, nawet następnego dnia.
- Pieczona rolada drobiowa z farszem może zostać wykorzystana na drugi dzień jako dodatek do kanapek lub zimna przekąska.
- Ricottę można zamienić na fetę, mozzarellę, twaróg (na przykład wędzony, który nada kurczakowi nieco inny aromat), mascarpone lub zwykły serek śmietankowy. Musimy jednak mieć na uwadze, że niektóre sery, na przykład feta, są bardziej słone i powinniśmy uwzględnić to podczas doprawiania farszu.
- Roladki z kurczaka ze szpinakiem przechowujemy w lodówce przez 3 dni lub w zamrażarce przez 3 miesiące.
- Roladę możemy przyrządzić z całego kurczaka, ale jest to zadanie nieco bardziej wymagające, zważywszy, że obecnie najczęściej kupuje się już wyluzowany i poćwiartowany drób. Kurczaka trzeba bowiem rozpołowić i usunąć z niego wszystkie kości, nie naruszając jego struktury. Jest to rozwiązanie o tyle dobre, o ile nie trzeba się martwić o zabezpieczenie rolady – jej kształt będzie utrzymywała skóra, która pozostała na kurczaku.
- Jeśli zobaczymy, że nasza rolada z kurczaka za mocno się przypieka, możemy podlać ją sokami, które wytopiły się w trakcie pieczenia lub przykryć naczynie żaroodporne folią aluminiową.
- Mogą pojawić się pewne wątpliwości, co do tego, jak długo piec roladę drobiową. Czas ten bowiem może się różnić w zależności od uzyskanej grubości rolady. Gotowa do spożycia pierś kurczaka powinna być sprężysta w dotyku. Dla pewności możemy użyć termometru – minimalna temperatura, jaką powinniśmy uzyskać, to 165°C.
- Roladki z kurczaka możemy podać z dowolnymi dodatkami, takimi jak domowe frytki, puree ziemniaczane, ryż na sypko czy kasza gryczana. W połączeniu z drobiem doskonale sprawdzi się sos śmietanowo-ziołowy.
Rolada z kurczaka to uniwersalne danie, w którym można łączyć wiele smaków w zależności od preferencji lub okazji. Oto niektóre pomysły na inne odsłony faszerowanego drobiu:
Faszerowaną roladę z kurczaka możemy przed rozpoczęciem obróbki termicznej owinąć lub obtoczyć na różne sposoby, dzięki czemu mięso na pewno się nie wysuszy. Możemy na nim pozostawić naturalną skórę, ale nadziewaną pierś możemy przyrządzić również:
Taka rolada będzie się dumnie prezentowała na stole podczas świątecznego śniadania, obok smakołyków takich jak domowy pasztet czy karkówka pieczona w rękawie do chleba. Jest to przysmak, który można podawać zarówno podczas Wielkanocy, jak i Bożego Narodzenia. Do zrobienia go potrzebny jest cały, wyluzowany kurczak, który sam w sobie stanowi nadzienie. Pokrojone w kostkę mięso zawija się w zdjętą wcześniej z tuszy skórę i gotuje w wywarze warzywnym lub drobiowym.
Komentarze