Miodownik z kremem z kaszy manny ( Stefanka )

Pyszne blaty miodowego ciasta przełożone masą grysikową z kaszy manny. Im dłużej ciasto leżakuje i nasiąka kremem, tym jest smaczniejsze i nabiera aromatu, a miodowe blaty miękną i po 2 dniach po pros

dodany przez: KuchniauPoli

Ciasta miodownik

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.35 z 178 głosów)


Składniki:

  • Ciasto miodowe( 3 blaty )forma o wymiarach36x25,mąka pszenna typ 405-450 – 650-700g,masło lub margaryna 200 g, miód 4-6 łyżek, jajka 3, gęsta śmietana 1 łyżka – opcjonalnie, cukier 3/4 szklanki, soda oczyszczona 1 łyżeczka, Krem grysikowy na kaszy manny, mleko 3,2 %1 litr, kasza manna błyskawiczna10 łyżek,cukier kryształ 1/2 szklanki,cukier wanilinowy 16 g, masło 82% tł. 250g, cukier puder 100g, kieliszek alkoholu lub soku z cytryny,Polewa gorzka czekolada dobrej jakości 100 g, masło 2 łyżki , posiekane orzechy

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Miodownik z kremem z kaszy manny ( stefanka ) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie Mąkę mieszamy z sodą i przesiewamy do miski. Miód w postaci skrystalizowanej rozpuszczamy, odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy w zwartą kulę ciasta. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub opcjonalnie dodajemy odrobinę śmietany. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą z nich wałkujemy na arkuszu papieru do pieczenia na wymiar formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 °C na rumiany kolor ( około 10-15 minut ). Blaty ciasta studzimy na kratce, następnie układamy jeden na drugim i przykrywamy bawełnianą szmatką. Mleko doprowadzamy do zagotowania. Następnie na gotujące się mleko wsypujemy cukier kryształ z kaszą manną. Gotując cały czas mieszamy, aby masa się nie przypaliła. Przekładamy do miski, wierzch przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo po łyżce dodajemy wystudzoną mannę, stale miksując. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub alkohol. Blaty miodowego ciasta przekładamy kremem grysikowym. Garnek z wodą wstawiamy na mały ogień, a szklanką miskę wstawiamy na garnek tak, aby nie dotykała gotującej się wody. Czekoladę łamiemy do miski, dodajemy masło i całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego,

Porady

Im dłużej ciasto leżakuje i nasiąka kremem, tym jest smaczniejsze i nabiera aromatu, a miodowe blaty miękną i po 2 dniach po prostu rozpływa się w ustach. Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni przed planowanym podaniem.

Zobacz też: miodowe kosmetyki - przegląd dla fanów miodu nie tylko w kuchni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy