Sposobów na słodkie racuchy z owocami jest wiele. Najpopularniejsze są racuchy z jabłkami, ale racuchy z bananami są równie pyszne, a do tego banan dodaje im lekkiego, egzotycznego smaku. Puszyste racuchy z bananami zasmakują zwłaszcza dzieciom. Sprawdź nasz przepis na racuchy z bananami.
istock
Jogurt rozrabiamy mikserem z jajkami, mąką i sodą oczyszczoną. Ciasto na racuchy z bananami powinno mieć gęstość śmietany. Banany kroimy w talarki i dodajemy do gotowego ciasta. Całość dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy olej na patelni. Nabieramy ciasto łyżką i smażymy racuszki z 2 stron na złoty kolor. Gotowe racuszki posypujemy cukrem pudrem.
Porady
- Olej do smażenia placków. Możesz wykorzystać olej rzepakowy, słonecznikowy lub też olej kokosowy. Nie potrzebujesz dużej ilości tłuszczu do smażenia racuchów z bananami. Wystarczy rozgrzać na patelni po łyżce stołowej oleju na każdą "partię" racuchów. Jeśli przesadzisz z olejem, racuchy z bananem nasiąkną tłuszczem i nie będą tak smaczne.
- Dodatki do placków z bananami. Jeśli chcesz, możesz urozmaicić racuchy z bananami dodatkiem innych owoców. Doskonale sprawdzi się pokrojona w drobną kostkę gruszka lub jabłko. Z kolei dzięki szczypcie cynamonu, racuchy z bananami zyskają pyszny, korzenny aromat. Z bananem świetnie komponuje się również czekolada - pokrój tabliczkę gorzkiej lub deserowej czekolady w drobną kostkę i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami ciasta na racuchy.
Sposobów na racuchy z bananami jest wiele. Najłatwiejszy przepis na ciasto na racuchy z bananem to rozmieszać pół litra jogurtu z dwoma jajkami, 350g mąki i ½ łyżeczki sody oraz pokrojonymi w talarki bananami. Następnie należy rozgrzać tłuszcz na patelni i układać na niej racuchy łyżką i smażyć do złotego koloru. Przepis na racuchy z bananem łatwo też zweganizować. Jogurt naturalny możesz zastąpić wegańskim odpowiednikiem - np. jogurtem kokosowym, owsianym lub sojowym. Natomiast jajka możesz zupełnie pominąć. Ich sklejającą ciasto na racuchy funkcję spełnią 2 zblendowane banany. Dzięki temu racuchy będą jeszcze bardziej bananowe! Z kolei jeśli chcesz, by racuchy z bananami były bardziej „fit”, mąkę zastąp ½ szklanki płatków owsianych i zmiel je razem z pozostałymi składnikami.
Racuchy z bananami tradycyjnie podaje się posypane cukrem pudrem. Dobrym dodatkiem będzie także dżem. jako że placki z bananami są dość słodkie, najlepiej będzie postawić na lekko kwaśny dżem – np. cytrusowy bądź wiśniowy. Nie lada gratką dla dzieci będą na pewno także placki bananowe podane z orzechowo-czekoladowym kremem typu Nutella bądź masłem orzechowym.
Komentarze