Good Food team

Nocne placuszki cynamonowe

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Placuszki cynamonowe na drożdżach nie potrzebują wyrabiania. Ciasto wyrasta przez noc w lodówce, dzięki czemu można je usmażyć z samego rana. Gorące, pachnące, puszyste racuchy ze słodką, korzenną posypką to śniadanie idealne. Można zajadać je z jogurtem owocowym lub sosem waniliowym. Podpowiadamy, jak zrobić nocne placuszki z cynamonem bez dużego nakładu pracy. Świetnie sprawdzą się jako karnawałowa zachcianka.    

Składniki:

  • mleko  500 ml

  • brązowy cukier  75 g

  • drożdże  3.5 łyżeczki

  • jajka  1 szt.

  • mąka pszenna  700 g

  • masło  75 g

  • olej  500 ml

  • cynamon  3 g

  • cukier drobny  60 g

Nocne placuszki cynamonowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: mieszamy ciepłe mleko, brązowy cukier, suszone drożdże, jajko i mąkę. Nie musimy się martwić, jeśli masa nie będzie gładka. Przykrywamy ją i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie mieszamy ją z roztopionym masłem drewnianą łyżką lub szpatułką. Ponownie przykrywamy, wkładamy do lodówki i pozostawiamy na noc do wyrośnięcia.

  • Krok 2:

    Przygotowanie do smażenia: następnego dnia wyjmujemy ciasto na placuszki cynamonowe z lodówki. Odstawiamy je na 1 godzinę, żeby osiągnęło temperaturę pokojową. Napełniamy głęboką patelnię olejem do 1/3 wysokości. Podgrzewamy tłuszcz. Sprawdzamy, czy jest wystarczająco gorący, wrzucając odrobinę ciasta. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię i zacznie skwierczeć, możemy smażyć placki. 

  • Krok 3:

    Placuszki: nabieramy ciasto łyżeczką. Wrzucamy 3–4 porcje na gorący olej. Czekamy około 2 minut, żeby racuchy się zarumieniły, a następnie przewracamy je na drugą stronę. Alternatywnie przekładamy mieszankę do rękawa cukierniczego, odcinamy koniec i wyciskamy ją bezpośrednio do gorącego oleju. Wyjmujemy usmażone placuszki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia. W razie potrzeby wkładamy je do szuflady pod piekarnikiem, żeby nie wystygły. Powtarzamy czynność, aż całe ciasto zostanie zużyte. Wyjdzie z niego około 20–30 sztuk. 

  • Krok 4:

    Posypka: łączymy drobny biały cukier z cynamonem w żaroodpornej misce. Wkładamy do niej świeżo przyrządzone, gorące racuchy. Delikatnie mieszamy, żeby pokryły się posypką. Podajemy od razu. Smażone placki z cynamonem możemy podać z jogurtem, lodami waniliowymi lub syropem karmelowym. Pasuje do nich także sos czekoladowy i krem angielski.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/overnight-cinnamon-sugar-fritters

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne