Pulpety w sosie pomidorowym

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 15 minut Porcja: 525 kcal

dania mięsnepulpetysos pomidorowy

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
525 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 159 głosów)

Składniki:

  • 30 dag mielonej wieprzowiny
  • 10 dag mortadeli lub serdelków
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • bułka
  • mleko
  • 5 dag startego parmezanu
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • olej
  • pół cebuli
  • puszka pomidorów bez skóry (50 dag)
  • papryka zielona lub czerwona
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■ Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę i zmiksować z natką. Dodać mięso, namoczoną w mleku i osączoną bułkę, parmezan, jajko, czosnek, sól i pieprz. Wymieszać, uformować małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego).
  • ■ Usmażyć na oleju, osączyć z tłuszczu na bibule. Paprykę umyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Cebulę przesmażyć na oleju, dodać paprykę. Chwilę smażyć. Dodać pomidory z zalewą, włożyć pulpeciki. Gotować 15 min, przyprawić solą i pieprzem.

Kalorie: 525

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy