Pulpety duszone w sosie to bazowy przepis na pyszny obiad i klasyka kuchni polskiej. Są bardzo delikatne, dlatego lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Można je podać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą. Doskonale pasują do nich buraczki lub gotowana marchewka. Zobaczcie, jak zrobić pyszne pulpety!
BBS
(średnia 4.4 z 194 głosów)
Przygotowanie pulpetów mielonych w sosie śmietanowo-koperkowym zaczynamy od zrobienia mięsa mielonego z kurczaka. Dokładnie oczyszczamy kurczaka, przelewamy go zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy mięso na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. W międzyczasie namaczamy czerstwą bułkę w gorącej wodzie. Po namoczeniu bułki dokładnie odciskamy z niej wodę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.
Wcześniej przygotowane mięso łączymy z odciśniętą z wody bułką, czosnkiem, cebulą i kaszą manną. Dodajemy jajko. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Rękoma mieszamy. Jeśli masa na pulpety jest za gęsta, dolewamy odrobinę wody z moczenia bułki. Formujemy okrągłe pulpety mielone i obtaczamy w mące (1 łyżka = 15 g). W rondlu rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy pulpety z każdej strony.
Obsmażone pulpety mielone zalewamy bulionem drobiowym i dodajemy liść laurowy. Klopsy dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, raz po raz mieszając. Po tym czasie wyjmujemy pulpety z rondla. Śmietanę przekładamy do szklanki lub kubka dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Do wymieszanej śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego bulionu (tak zahartowana śmietana nie zważy się po dodaniu do bulionu). Śmietanę wlewamy do gotującego się bulionu, który został w rondlu. Dodajemy posiekany koperek. Do sosu wkładamy pulpety mielone i delikatnie mieszamy. Dusimy jeszcze przez około 2 minuty. Pulpety duszone podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kalorie: 111
Węglowodany: 4.7
Tłuszcz: 7
Białko: 8
Porady
- Jeśli nie masz w domu maszynki do mielenie mięsa możesz kupić gotowe już zmielone mięso lub poszukać w swoje okolicy sklepu, który świadczy usługę mielenia mięsa.
- Jeśli często robisz pulpety, zastanów się nad kupnem specjalnej łyżki do formowania pulpetów, która pozwala na przygotowanie równych i okrągłych pulpecików.
- Do formowania pulpetów duszonych możesz użyć także łyżki do lodów.
- Pulpety mielone możesz zrobić z innego gatunku mięsa np. wieprzowiny, wołowiny a nawet cielęciny oraz mięsa ryb. Jeśli wolisz pulpety bez mięsa możesz przygotować pulpeciki z soczewicy. Warto też przygotować pulpeciki z indyka.
Pulpety duszone w sosie cieszą się dużą popularnością. Dla wielu miłośników pulpetów mielonych, to właśnie sos determinuje danie. Pomysłów na sos do pulpetów jest wiele. Jednym z najpopularniejszych jest sos pomidorowy. Jak zrobić pulpety w sobie pomidorowym jak u babci? Do przygotowania sosu pomidorowego do drobiowych pulpetów potrzebne nam będą: 4 obrane ze skórki i drobno posiekane pomidory, obrana i drobno posiekana średnia cebula, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, pierzu i cukru oraz posiekana bazylia (najlepiej świeża, w ostateczności możesz użyć suszonej). Jak zrobić sos pomidorowy? To proste. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pomidory oraz resztę składników. Duś pod przykryciem przez około 5 minut. Po tym czasie wszystko zmiksuj na gładka masę. Tak przygotowany sos pomidorowy będzie pasował do każdego rodzaju pulpetów. Sos pomidorowy do pulpetów to absolutna klasyka gatunku, ale możemy zrobić także pulpety w sosie pieczarkowym.
Pulpety mielone a następnie duszone w sosie, to doskonały przykład dania, które można personalizować pod swoje smaki i zwyczaje żywieniowe. Pulpety stanowią bazę (możesz wybierać pośród mięsnych np. drobiowych, wieprzowych czy wołowych lub wegetariańskich np. z soczewicy, groch czy bobu) natomiast dopełnieniem jest sos (możesz wybrać śmietanowy, pomidorowy, pieczarkowy lub skomponować własny). Niezależnie od tego, jaki rodzaj mięsa czy sosu wybierzesz dodatki, które się sprawdzą to: ziemniaki, makaron, kasza, ryż ale także warzywa oraz surówki. Do pulpetów możesz przygotować np. surówkę z marchewki i pora. Aby przygotować taką surówkę wystarczy zetrzeć 2 marchewki na średnich oczkach, 3 cm pora umyć i pokroić w cienkie plasterki. Dodać łyżkę kwaśnej śmietany i wymieszać. Doskonałym dodatkiem będą także ogórki kiszone z cebulką szczególnie polecane do pulpetów w sobie pomidorowym.
Komentarze