Pulpeciki w sosie pomidorowym wg Aleex

Niezwykle delikatne pulpeciki z gotowanego mięsa.

dodany przez: Aleex

dania mięsne pulpety

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.53 z 207 głosów)


Składniki:

  • gotowane mięso (drobiowe i wołowe, ale może być dowolne)
  • marchewka gotowana
  • sucha bułka (lub trochę bułki tartej)
  • jajko (1 lub 2 zależy od ilości mięsa)
  • przyprawy
  • koncentrat pomidorowy
  • bazylia
  • odrobina mąki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Gotowane mięso rozdrobnić, dodać marchewkę i zmielić bardzo dokładnie. Ja robię to w mini robocie browna, wtedy ma ono taką konsystencję jak na pasztet.
  • Namoczyć suchą bułkę w wodzie, kiedy zmięknie, odcisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przyprawy i wyrobić mięso, aby stanowiło zwartą masę (nie może się rozpadać).
  • 2. Z masy mięsnej formować pulpeciki, obtaczać je w mące.
  • 3. Do garnka wlać ok 1,5 szklanki wody, dodać 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego, doprawić pieprzem, wegetą, maggi i bazylią. Zagotować. Pulpeciki przełożyć do garnka.
  • 4. Na 10 minut przed podaniem zalać je wrzącym sosem. Gotować około 5 minut. Dłuższe gotowanie nie jest potrzebne, ponieważ pulpeciki są z gotowanego mięsa.
  • 5. Podawać polane sosem do pieczywa, ziemniaków lub innych dodatków. Pulpeciki są bardzo delikatne, ich smak zaostrza sos pomidorowy. Jeśli ktoś woli ostrzejszy smak, można do mięsa dodać zmieloną cebulę.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy