Świąteczne łamańce z makiem

Lubicie kutię? Polubicie też świąteczne łamańce z makiem! Wprost stworzone do tego, żeby skubnąć kawałek odchodząc od stołu.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Masa makowa:
  • 30 dag maku
  • 4 łyżki miodu
  • po garści rodzynek i orzechów włoskich
  • 6–8 słodkich migdałów
  • Ciasteczka:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • żółtko do ciasta + żółtko do smarowania
  • mak do posypania

Przygotowanie

  1. Mak zalewamy wodą, odstawiamy na noc. Gotujemy ok. 40 min na małym ogniu. Przecedzamy i mielemy w maszynce o drobnych oczkach. Łączymy z miodem, rodzynkami, siekanymi orzechami i migdałami. Odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Masło siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy żółtko i zagniatamy.
  2. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godz. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe ciasteczka. Smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 10 min w temp. 120°C na złoty kolor. Studzimy. Mak nakładamy do miseczek, dekorujemy ciasteczkami.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Wskazówki

Potrawy z makiem oznaczają pomyślność. Od wieków mak znany był także  ze swoich halucynogennych właściwości i miał nas połączyć z zaświatami,  ze światem duchów. Dlatego tradycja  nakazuje nam spożywać potrawy  z makiem podczas wieczerzy wigilijnej.
 

Boże Narodzenie deser Święta mak słodkie łamańce
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze