Przepisów na pączki jest mnóstwo, ale bez znajomości tych kilku zasad pączki mogą się nie udać. Wiele rzeczy może pójść nie tak – mogą się spiec, nie dosmażyć w środku, nasiąknąć tłuszczem, nadzienie może wypłynąć… Jak sobie poradzić? Przestrzegaj kilku zasad, a pączki wyjdą idealnie. To nie przesądy – to czysta nauka!

Jak smażyć pączki? To proste!

Pączki smażymy w płaskim i głębokim naczyniu. Najlepiej nada się do tego szeroki garnek, do którego łatwo będzie nam zarówno wkładać, jak i wyciągać gotowe pączki. Podstawą dobrych pączków jest rozgrzanie tłuszczu. Możemy wrzucić do niego odrobinę ciasta - jeśli zacznie skwierczeć i wypływać oznacza to, że tłuszcz jest odpowiednio gorący. Sprawdzonym sposobem będzie także użycie termometru cukierniczego. W przepisie powinniśmy znaleźć informację, w jakiej temperaturze smażyć nasze pączki. Jest to uzależnione zarówno od ich wielkości, jak i receptury na ciasto.

Na czym smażyć pączki? Pączki można smażyć na różnych rodzajach tłuszczu. Najpopularniejszy jest smalec, pączki na smalcu są bardziej wypieczone i dłużej pozostają świeże. Z kolei pączki na oleju będą miększe i mogą szybciej obsychać. W naszej galerii znajdziecie także inne alternatywy dla smalcu - sprawdźcie je!

Jak długo smażyć pączki domowe? Przede wszystkim cały czas obserwujemy nasze słodkości. Smażymy je, odwracając przy pomocy patyczka, z obu stron na delikatnie brązowy kolor. Smażenie pączków to stosunkowo długi proces - w garnku jednocześnie zmieści się jedynie kilka sztuk. Następnie wyciągamy je z tłuszczu przy pomocy łyżki cedzakowej - dzięki jej użyciu tłuszcz zdąży nieco obcieknąć już w trakcie przenoszenia pączków na talerz. Pączki kładziemy na papierowym ręczniku, by wchłonął tłuszcz lub na metalowej kratce, by obciekły.

Jak smażyć pączki? A może lepiej upiec?

Jest kilka sposobów na to, żeby pączki nie były zbyt tłuste. Jednym z nich jest dodanie do ciasta alkoholu, najczęściej wódki lub spirytusu. Alkohol nie lubi się z tłuszczem będzie więc go w dużym stopniu odpychał. Niektórzy twierdzą też, że pączki wydają się mniej tłuste, jeśli nadziejemy je przed smażeniem. Kawałek ciasta rozgniatamy w dłoniach na płaski placek i umieszczamy na nim niewielką ilość konfitury. Następnie zawijamy, tak, by miejsce łączenia znalazło się pod spodem pączka. Usmażone z nadzieniem pączki z pewnością będą smakować inaczej.

Z drugiej strony, jeśli do ciasta dodaliśmy alkoholu, możemy nadziać pączki już po upieczeniu. Wtedy przyda nam się szpryca za pomocą której skutecznie i w sporej ilości możemy wprowadzić konfiturę do pączka. Pączki będą też mniej tłuste, jeśli po prostu... je upieczemy. Pączki z piekarnika są równie smaczne, a przy okazji dużo zdrowsze.

Inne sposoby na idealne pączki znajdziesz w naszej galerii!