Pasztet wegetariański z pieczarek babci Basi

Pasztet wegetariański z pieczarek babci Basi

bułki

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 157 głosów)

Składniki:

  • 1 kg pieczarek, 4 jajka, szklanka mleka, 2-3 bułki czerstwe, średnia cebula, łyżka masła, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.( ja użyłam masła klarowanego )

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Czerstwe bułki namoczyć w mleku. Umyte i pokrojone pieczarki dusimy razem z lekko podsmażoną na maśle cebulą.Bułki dokładnie odciskamy. Przestudzone pieczarki mielimy w maszynce do mięsa ( 2 X ) i na końcu bułki. Doprawiamy solą i pieprzem , dość intensywnie , bo jajka wyjałowią pasztet . Do otrzymanej masy dodajemy żółtka, urabiamy, Następnie ubijamy białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Formę ( od babki, naczynie żaroodporne itp. )smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy masę lekko ubijając. Wierzch pasztetu dekorujemy widelcem i zapiekamy ok. godziny w średnio nagrzanym piekarniku ( 180 st. C). Pasztet odstawiamy na ok. 12 godzin do chłodnego miejsca . ( lodówki ). Podajemy do posmarowanego masłem pieczywa. Smacznego !

Porady

A może mięsny? Wypróbuj też ten przepis na pasztet

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy