GRZYBKI W POMIDORACH

Super grzybki do marynowania na zimę

Przetwory

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.4 z 162 głosów)

Składniki:

  • 1 kg grzybków
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 szkl oleju
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 12 łyżek octu
  • 3/4 szkl wody
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra w proszku

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Grzybki oczyścić i umyć- najlepsze są jak najmniejsze. Obgotować ok 10 minut i odcedzić.
  • Cebulę pokroić w plastry i dusić w 1 szkl oleju z dodatkiem wody i koncentratu. Dodać sól, pieprz i paprykę do smaku. Całość prażyć ok 20 minut na wolnym ogniu. Na końcu dodać ocet. Całość połączyć z grzybkami, włożyć do słoiczków. Gotować w słoiczkach 20 minut.
  • JA UŻYWAM GRZYBÓW Z LASU np.BOROWIKÓW ALE MOŻNA TEŻ UŻYĆ PIECZAREK-BYLE BYŁY MAŁE.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy