Grzyby w pomidorach to doskonała słodko-kwaśna przekąska i świetna alternatywa dla tradycyjnych przetworów w occie. Można je znaleźć także pod nazwą grzyby po kaszubsku lub po cygańsku. Równie dobrze odegrają rolę sałatki do obiadu, jak i oryginalnej przystawki, a nawet bazy dla zapiekanek. W słoiczkach nie może zabraknąć cebuli, która podkreśli smak dorodnych, mięsistych borowików lub maślaków. Sprawdźcie, jak zrobić grzyby w sosie pomidorowym na zimę.
Artur Rogalski
(średnia 4.3 z 178 głosów)
Przygotowanie: grzyby leśne przebieramy, oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Obgotowujemy je w osolonej wodzie przez około 10 minut, po czym odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Grzyby w pomidorach: rozgrzewamy olej na głębokiej patelni lub w garnku. Wrzucamy cebulę. Podgrzewamy ją, aż się zeszkli. Dodajemy obgotowane grzyby oraz koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Całość mieszamy i dusimy przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pasteryzacja: wkładamy grzyby w sosie pomidorowym do umytych i wyparzonych słoików, wypełniając je do ¾ wysokości. Wycieramy ranty i nakładamy zakrętki. Rozgrzewamy piekarnik do 130°C. Umieszczamy słoiki na blaszce i pasteryzujemy je przez 15 minut. Układamy je do góry dnem na blacie kuchennym i czekamy, aż wystygną, po czym przenosimy do spiżarni.
Porady
- Grzyby w pomidorach po kaszubsku można zrobić z takich leśnych skarbów jak prawdziwki, rydze, koźlaki i podgrzybki. W takim wydaniu dobrze smakują także maślaki, ale pamiętajmy, że trzeba je obrać przed obróbką termiczną. Ich skórka jest gorzka i ciężkostrawna.
- Z podanego przepisu otrzymamy mniej więcej 5 słoiczków o pojemności 330 ml. Grzyby w pomidorach na zimę należy przechowywać w zaciemnionym, chłodnym miejscu. Może być to spiżarnia w kuchni lub piwniczka.
- Marynatę robimy na bazie octu spirytusowego 10%, ale sprawdzi się również ocet jabłkowy lub winny.
- Grzyby w pomidorach do słoików to bardzo prosty przepis, do którego potrzebne są świeże leśne zbiory i kilka składników, które każdy trzyma w szafce kuchennej. Dla oszczędności czasu można użyć koncentratu, ale grzybki wyjdą szczególnie smaczne, jeśli wykorzystamy przygotowany wcześniej własnoręcznie przecier pomidorowy.
- W krokach przygotowania opisujemy pasteryzację na sucho, w piekarniku. Słoiki można także zawekować metodą na mokro. Trzeba je umieścić w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką, tak żeby się nie stykały, a następnie zalać wodą i zagotować. Grzyby z cebulą w pomidorach powinny się pasteryzować we wrzątku przez co najmniej kwadrans.
Koźlaki, prawdziwki lub borowiki w pomidorach, znane także pod nazwą grzyby w sosie cygańskim, to niebanalna przekąska. Dobrze wkomponują się w zestaw zimnych i ciepłych przystawek podanych na szwedzkim stole. Podobnie jak tradycyjne grzyby w occie pasują zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Można serwować je w formie sałatki do obiadu. Zasmakują miłośnikom słodko-kwaśnych przekąsek zwłaszcza w połączeniu z:
Marynowane grzyby po cygańsku w pomidorach to skromny przepis, który zaskakuje bogactwem smaku. Żeby go wydobyć, warto jednak skorzystać z różnych składników, które nadadzą przetworom charakter. Mowa przede wszystkim o przyprawach, ale do słoiczka można też wrzucić chrupiące elementy. Grzyby w pomidorach świetnie smakują z takimi dodatkami jak:
Jesienią las obdarowuje nas mięsistymi kaniami, szlachetnymi borowikami i dorodnymi podgrzybkami. Warto zachować je na zimę i zrobić z nich różne przetwory. Ciekawą propozycją są grzyby w pomidorach z cebulą, ale można też przyrządzić:
Komentarze