Podgrzybki w korzennej marynacie

Przepis na grzyby marynowane - podgrzybki w korzennej marynacie

Dodany przez:

Podgrzybki w korzennej marynacie

Z grzybów

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg niedużych podgrzybków
  • ocet winny z białego wina (tyle ile potrzeba do wypełnienia słoików z grzybami)
  • 2 cebule
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • ziarna pieprzu i kolendry
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

  1. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  2. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  3. ■ Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Włożyć do osolonego wrzątku, gotować 20 minut. Odcedzić. Zalać octem winnym w glinianym garnku lub słoju i pozostawić na 2 tygodnie.
  4. ■ Osączyć, przełożyć do wyparzonych słoików, dodać po kawałku pokrojonej w piórka cebuli, liść laurowy, ziarna ziela, pieprzu i kolendry. Świeży ocet winny zagotować z solą i cukrem (na litr octu dodać po łyżeczce cukru i soli).
  5. ■ Zalać grzyby w słoikach gorącą zalewą, słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem. Można pasteryzować przez 10 minut.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przetwory Grzyby podgrzybki grzyby marynowane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze