Podgrzybki w korzennej marynacie

Przepis na grzyby marynowane - podgrzybki w korzennej marynacie

Przetwory

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 170 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg niedużych podgrzybków
  • ocet winny z białego wina (tyle ile potrzeba do wypełnienia słoików z grzybami)
  • 2 cebule
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • ziarna pieprzu i kolendry
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  • ■ Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Włożyć do osolonego wrzątku, gotować 20 minut. Odcedzić. Zalać octem winnym w glinianym garnku lub słoju i pozostawić na 2 tygodnie.
  • ■ Osączyć, przełożyć do wyparzonych słoików, dodać po kawałku pokrojonej w piórka cebuli, liść laurowy, ziarna ziela, pieprzu i kolendry. Świeży ocet winny zagotować z solą i cukrem (na litr octu dodać po łyżeczce cukru i soli).
  • ■ Zalać grzyby w słoikach gorącą zalewą, słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem. Można pasteryzować przez 10 minut.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy