Płocie opiekane marynowane

Dobry sposób na zagospodarowanie większej ilości ryb

dodany przez: IwonaF iwonaf

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 151 głosów)

Składniki:

  • 4 płocie (o łącznej masie 1 kg)
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb
  • 5 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 średnia cebula
  • 5 plastrów marchewki
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Płocie opiekane marynowane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Płocie czyścimy, myjemy, odcinamy głowy i płetwy ogonowe. Każdą rybę nacieramy wewnątrz przyprawą do ryb, następnie dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy ryby po 5 minut z każdej strony. W garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem, zielem, liściem, pokrojoną w plastry cebulą i marchewką. Gdy się zagotuje, wlewamy ocet. Doprowadzamy do wrzenia. Ryby układamy w słoju i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słój i stawiamy go na zakrętce. Gdy wystygnie – wkładamy do lodówki minimum na 1 tydzień.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy