Placki Tortilla

Placki na tortillę to bardzo prosta sprawa - wypróbuj przepis.

PlackitortillePrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.33 z 221 głosów)

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • woda

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Zagnieść ciasto z dodatkiem wody takie jak na makaron czy na pierogi. Trudno tu określić ilośc wody ponieważ zależy to od suchości i rodzaju mąki. Nie za twarde ale i nie za miękkie. Podzielić na 5 części i cienko rozwałkować.
  • Smażyć na suchej patelni z obu stron, aż pojawią się bąble . Nie przypalić, mozna odwracac kilkakrotnie. Po usmażeniu włożyć do garnka i przykryć pokrywką.

Porady

Wypróbuj też przepis na quesadille z tatarem wołowym

Notka redakcyjna

Placki tortilla pochodzące z kuchni meksykańskiej (w odróżnieniu od hiszpańskiej, w stylu omlet) świetnie nadają się do nadziewania warzywami, mięsem, serami. Łatwo je wygodnie zawinąć i zabrać jako danie na wynos. Placki często się kupuje, ale łatwo przyrządzić je samodzielnie w domu - przyda się odrobina wprawy w wałkowaniu ciasta i smażeniu. Przepis na tortille jest prosty, a lista składników krótka - mąka pszenna lub kukurydziana, woda, olej, sól.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: