Wykwintne ciasto z borówkami

Ocena:

4.4 (168)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Wykwintne ciasto z borówkami to wyborny i efektowny tort na wyjątkową okazję. Wypróbuj przepis na wykwintne ciasto z borówkami.

Składniki:

  • mąka  175 g

  • cukier puder  220 g

  • likier  70 ml

  • jajka  1 szt.

  • żółtko  5 szt.

  • białka  5 szt.

  • masło  70 g

  • sól  3 g

  • kakao  70 g

  • borówki  800 g

  • cukier  80 g

  • cytryna  0.5 szt.

  • żelatyna  120 g

  • śmietana kremówka  1 l

Wykwintne ciasto z borówkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kruche ciasto: mąkę (125 g), zimne masło, cukier puder (70 g) i jajko szybko zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Tortownicę o śr. 25–26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy, układamy na dnie tortownicy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15–20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Studzimy.

  • Krok 2:

    Ciasto czekoladowe: żółtka ubijamy z 5 łyżkami zimnej wody, dodając 2/3 cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania szczyptę soli. Na żółtka wysypujemy pozostały cukier puder (70 g), mąkę (130 g), kakao i delikatnie mieszamy z ubitymi żółtkami. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 10–12 min. Ściereczkę kuchenną posypujemy cukrem pudrem i wykładamy na nią jeszcze ciepłe ciasto. Zwijamy delikatnie razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku.

  • Krok 3:

    Borówki: zagotowujemy z cukrem, sokiem z połowy cytryny i 8 łyżkami wody. Płyn wytworzony podczas gotowania zlewamy do miseczki i rozpuszczamy w nim żelatynę. Śmietanę (500 ml) ubijamy z cukrem, dodajemy do żelatyny i ubijamy, uważając by nie przebić śmietany. Do osączonych owoców dolewamy likier cassisu lub inny likier z czarnej porzeczki i 30 ml likieru malinowego lub wódki malinowej, mieszamy. Dodajemy do śmietany i delikatnie łączymy. Odstawiamy, żeby krem zaczął gęstnieć.

  • Krok 4:

    Ciasto z borówkami: kruchym ciastem wylepiamy dno tortownicy, zaciskamy obręcz. Ciasto czekoladowe rozwijamy, tniemy je na paski równe wysokości tortownicy. Pierwsze układamy, tworząc brzeg tortownicy, z kolejnych – nieco mniejsze kręgi, pomiędzy które wykładamy krem. Powtarzamy czynności, podążając do środka tortownicy, wypełniając kremem kolejne, powstałe przerwy między kręgami ciasta.

  • Krok 5:

    Chłodzenie: odstawiamy do lodówki na 2–3 godz.

  • Krok 6:

    Dekoracja: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i smarujemy wierzch oraz boki tortu. Wierzch dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i borówkami.

Porady

Zobacz: tarta jeżynowa z kokosową kruszonką

 

 


 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne