Wykwintne ciasto z borówkami

Wykwintne ciasto z borówkami to wyborny i efektowny tort na wyjątkową okazję. Wypróbuj przepis na wykwintne ciasto z borówkami.

ciasto z owocami

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 153 głosów)

Składniki:

  • kruche ciasto:
  • 125 g mąki,
  • 70 g cukru pudru
  • jajko
  • 70 g zimnego masła, pokrojonego
  • ciasto czekoladowe:
  • 5 żółtek
  • 70 g cukru pudru
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 130 g mąki
  • 4–5 g naturalnego kakao
  • cukier puder do podsypania
  • krem:
  • 600 g borówek amerykańskich
  • 80 g cukru sok z połowy cytryny
  • 2 opakowania żelatyny deserowej
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1–2 łyżki cukru pudru
  • 40 ml cassisu (francuskiego likieru z czarnych porzeczek)
  • 30 ml likieru malinowego lub 15 ml wódki o smaku malinowym, np. Finlandia
  • dekoracja:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1–2 łyżki cukru pudru
  • 200 g borówek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na kruche ciasto: mąkę, masło, cukier i jajko szybko zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Tortownicę o śr. 25–26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy, układamy na dnie tortownicy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15–20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Studzimy.
  • Na ciasto czekoladowe: żółtka ubijamy z 5 łyżkami zimnej wody, dodając 2/3 cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania szczyptę soli. Na żółtka wysypujemy pozostały cukier, mąkę, kakao i delikatnie mieszamy z ubitymi żółtkami. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 10–12 min. Ściereczkę kuchenną posypujemy cukrem pudrem i wykładamy na nią jeszcze ciepłe ciasto. Zwijamy delikatnie razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku.
  • Owoce zagotowujemy z cukrem, sokiem cytrynowym i 8 łyżkami wody. Płyn wytworzony podczas gotowania zlewamy do miseczki i rozpuszczamy w nim żelatynę. Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy do żelatyny i ubijamy, uważając aby nie przebić śmietany. Do osączonych owoców dolewamy wybrane alkohole, mieszamy. Dodajemy do śmietany i delikatnie łączymy. Odstawiamy, aby krem zaczął gęstnieć.
  • Kruchym ciastem wylepiamy dno tortownicy, zaciskamy obręcz. Ciasto czekoladowe rozwijamy, tniemy je na paski równe wysokości tortownicy. Pierwsze układamy, tworząc brzeg tortownicy, z kolejnych – nieco mniejsze kręgi, pomiędzy które wykładamy krem. Powtarzamy czynności, podążając do środka tortownicy, wypełniając kremem kolejne, powstałe przerwy między kręgami ciasta.
  • Odstawiamy do lodówki na 2–3 godz. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i smarujemy wierzch oraz boki tortu. Wierzch dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i borówkami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Porady

Zobacz: tarta jeżynowa z kokosową kruszonką

 

 


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy