Pierogi z serem na slono - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Make, olej i jajko wrzucic do miski. Wlewajac goraca wode wyrobic miekkie i elastyczne ciasto. Zostawic na boku, owiniete w sciereczke, az bedzie potrzebne.
Na farsz: wlozyc oba sery do miski i dokladnie rozgniesc widelcem lub lyzka, na gladka mase. Wrzucic cebulke, pieprz i sol (ostroznie!) i dobrze wymieszac.
Ciasto rozwalkowac cieniutko - 3mm. Wykrawac kolka (u mnie o srednicy okolo 6cm), nakladac na kazde lyzeczka farszu, zlepiac brzegi. Gotowac we wrzacej wodzie okolo 3-4min od wyplyniecia.
Mrozenie: ostudzic calkowicie; rozkladac pojedyncza warstwa na tacce wylozonej folia kuchenna; wstawic do zamrazarki - najlepiej na noc; zamrozone rozkladac do woreczkow w ilosci wystarczajacej na 1-2 porcje.
Rozmrazanie: zostawic w temperaturze pokojowej do rozmarzniecia, odgrzewac na goracej patelni z odrobina oleju, lub wrzucac na 1-2min do gotujacej sie wody.
Komentarze