pierogi_z_serem_na_slono

Pierogi z serem na slono

Ocena:

4.56 (144)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
Kolejny eksperyment pierogowy...

Składniki:

  • ciasto
  • (wychodzi okolo 30 pierogow)
  • -3 szklanki maki;
  • -1 lyzka oleju;
  • -1 jajko;
  • -goraca woda;
  • farsz
  • -250g twarogu;
  • -200g twardego, boalego sera salatkowego, typu feta (moze byc supermarketowa podrobka);
  • -2 lyzki cebulki, drobniutko posiekanej, usmazonej na zloty kolor i dobrze osaczonej z tluszczu na papierowym reczniku;
  • - hojna szczypta pieprzu;
  • - sol - delikatnie i do smaku, bo ser salatkowy lubi byc bardzo slony;

Pierogi z serem na slono - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Make, olej i jajko wrzucic do miski. Wlewajac goraca wode wyrobic miekkie i elastyczne ciasto. Zostawic na boku, owiniete w sciereczke, az bedzie potrzebne.
  • Na farsz: wlozyc oba sery do miski i dokladnie rozgniesc widelcem lub lyzka, na gladka mase. Wrzucic cebulke, pieprz i sol (ostroznie!) i dobrze wymieszac.
  • Ciasto rozwalkowac cieniutko - 3mm. Wykrawac kolka (u mnie o srednicy okolo 6cm), nakladac na kazde lyzeczka farszu, zlepiac brzegi. Gotowac we wrzacej wodzie okolo 3-4min od wyplyniecia.
  • Mrozenie: ostudzic calkowicie; rozkladac pojedyncza warstwa na tacce wylozonej folia kuchenna; wstawic do zamrazarki - najlepiej na noc; zamrozone rozkladac do woreczkow w ilosci wystarczajacej na 1-2 porcje.
  • Rozmrazanie: zostawic w temperaturze pokojowej do rozmarzniecia, odgrzewac na goracej patelni z odrobina oleju, lub wrzucac na 1-2min do gotujacej sie wody.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne