Piernik wielokrotnie przekładany (piernik staropolski dojrzewający)

Piernik wielokrotnie przekładany - staropolski przepis na piernik dojrzewający. Ciasto warto przygotować 6 tygodni przez świętami - piernik będzie wyśmienity.

Dodany przez:

Piernik wielokrotnie przekładany

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody rozpuszczonej w 1/4 szklanki zimnego mleka
  • 1/4 łyżeczki soli l 2–3 torebki przyprawy do piernika
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej

Przygotowanie

  1. Piernik wielokrotnie przekładany
  2. Miód, cukier i masło podgrzewamy, mieszając na jednolitą masę. Stopniowo, stale wyrabiając ciasto, dodajemy: mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól, przyprawę do piernika i bakalie. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy do kamiennego garnka (misy), przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 tyg. Po tym czasie ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy na cienkie równej wielkości placki (3–6). Wylepiamy nimi blaszkę wyłożoną pergaminem.
  3. Pieczemy 20–30 min w temp. 180˚C. Owijamy folią, wstawiamy do lodówki, gdy po 3–4 dniach skruszeją, przekładamy kolejne warstwy: powidłami, kajmakiem i masą orzechowo-czekoladową (w równych proporcjach mieszamy miód z posiekanymi orzechami i rodzynkami oraz roztopioną czekoladę). Przełożone warstwy przykrywamy np.
  4. papierem do pieczenia, ściereczką i koniecznie obciążamy, żeby się skleiły. Dzień przed Wigilią wyrównujemy brzegi i polewamy lukrem z cukru pudru, cytryny i kropli esencji migdałowej. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Po rozkrojeniu piernik powinien
  5. wyglądać jak „stefanka”.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Wskazówki

Po kilku tygodniach dojrzewania ciasta, pieczemy piernik i przekładamy, na przykład powidłami śliwkowymi - przyda się spora ilość, bo ciasto wchłonie wiele wilgoci. Najlepiej piec i przekładać piernik dojrzewający 3-4 dni przed podaniem - następnie zawiń w papier i przyciśnij czymś ciężkim, żeby warstwy pięknie się przeniknęły.

Sprawdź też nasz przepis na pierniki świąteczne i domek z piernika

przepisy Boże Narodzenie deser piernik ciasto Piernik staropolski piernik dojrzewający
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy