Piernik wielokrotnie przekładany (piernik staropolski dojrzewający)

Piernik wielokrotnie przekładany - staropolski przepis na piernik dojrzewający. Ciasto warto przygotować 6 tygodni przez świętami - piernik będzie wyśmienity.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta piernik Desery

Czas przygotowania:
50min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 199 głosów)


Składniki:

  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody rozpuszczonej w 1/4 szklanki zimnego mleka
  • 1/4 łyżeczki soli l 2–3 torebki przyprawy do piernika
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Piernik wielokrotnie przekładany
  • Miód
  • cukier i masło podgrzewamy
  • mieszając na jednolitą masę. Stopniowo
  • stale wyrabiając ciasto
  • dodajemy: mąkę
  • jajka
  • sodę rozpuszczoną w mleku
  • sól
  • przyprawę do piernika i bakalie. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy do kamiennego garnka (misy)
  • przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 tyg. Po tym czasie ciasto dzielimy na kawałki
  • wałkujemy na cienkie równej wielkości placki (3–6). Wylepiamy nimi blaszkę wyłożoną pergaminem.
  • Pieczemy 20–30 min w temp. 180˚C. Owijamy folią
  • wstawiamy do lodówki
  • gdy po 3–4 dniach skruszeją
  • przekładamy kolejne warstwy: powidłami
  • kajmakiem i masą orzechowo-czekoladową (w równych proporcjach mieszamy miód z posiekanymi orzechami i rodzynkami oraz roztopioną czekoladę). Przełożone warstwy przykrywamy np.
  • papierem do pieczenia
  • ściereczką i koniecznie obciążamy
  • żeby się skleiły. Dzień przed Wigilią wyrównujemy brzegi i polewamy lukrem z cukru pudru
  • cytryny i kropli esencji migdałowej. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Po rozkrojeniu piernik powinien
  • wyglądać jak „stefanka”.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Po kilku tygodniach dojrzewania ciasta, pieczemy piernik i przekładamy, na przykład powidłami śliwkowymi - przyda się spora ilość, bo ciasto wchłonie wiele wilgoci. Najlepiej piec i przekładać piernik dojrzewający 3-4 dni przed podaniem - następnie zawiń w papier i przyciśnij czymś ciężkim, żeby warstwy pięknie się przeniknęły.

Sprawdź też nasz przepis na pierniki świąteczne i domek z piernika

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy