Gzik i pyrki - przepis na pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem to sztandarowe danie kuchni wielkopolskiej. Gzik to nic innego jak twarożek z dodatkami, z kolei pyry to pospolite ziemniaki. Razem jednak pyry z gzikiem stanowią danie sycące, pyszne i jedyne w swoim rodzaju. Zobacz, jak ja robię pyry z gzikiem - mój gzik jest doprawiony, z moimi ulubionymi dodatkami. Jeśli zapytacie mnie, kiedy najlepiej podawać pyry z gzikiem, odpowiem: smakują o każdej porze! Gzik i pyrki to po prostu kultowe danie regionalne. Przepis na gzik z pyrami poniżej.

dania z ziemniakówPrzystawkiDodatki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 141 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Ziemniaki gotujemy w mundurach - pyry z gzikiem najlepiej zrobić z młodych ziemniaków, ale to nie jest konieczność. Gzik z pyrami zdarza mi się robić też poza sezonem, używając "starszych" ziemniaków.
  • 2.Twaróg (na gzik polecam półtłusty, nie za suchy) mieszamy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną rzodkiewkę, szczypiorek lub cebulę (jeśli ktoś lubi dodajemy wszystko - taki gzik na bogato!). Smaczny będzie też gzik z dodatkiem koperku jak na zdjęciu powyżej.
  • 3.Na ugotowane ziemniaki nakładamy gzik i podajemy. Pyry z gzikiem smakują na ciepło (od ziemniaków), ale to nie jest typowe rozgrzewające danie.

Porady

Pyry z gzikiem można podać jako drugie danie - to obok fasoli szparagowej z bułka tartą czy gotowanego kalafiora typowe jarskie danie. Mnie kojarzy się z wakacjami, bo gzik zazwyczaj podaję do młodych ziemniaków, na które wtedy jest sezon. Ziemniaki - pyrki - gotuję w mundurkach. Do tego przyda się klasyczny druciak kuchenny. Ekspresowo i łatwo pomoże przygotować pyry z gzikiem.

Gzik - przepis

Zanim zaczniemy podawać ziemniaki, musimy zrobić gzik. W przepisie powyższym polecam gzik w wersji ubogaconej. To taki gzik z rzodkiewką, szczypiorkiem, cebulą jaki znam z domu rodzinnego. Jednak klasyczny gzik z pyrami może być po prostu twarożkiem wymieszanym z koperkiem lub szczypiorkiem. Jak zrobić gzik? Najłatwiej rozgnieść widelcem twaróg i połączyć z mlekiem - czasem może to być tłusta śmietana, ale pamiętajmy, że to zmienia konsystencje i zwiększa kaloryczność - a pyry z gzikiem nie powinny być bombą kaloryczną.

Jak zrobić ziemniaki z gzikiem

Zdecydowanie polecam - jak w przepisie na gzik powyżej - gotować tytułowe pyry w mundurkach. Po prostu taka metoda pozwoli zachować nie tylko wszystkie wartości ziemniaków, ale też ich charakterystyczny, mączny smak. Czy przepis na pyry z gzikiem zaczniecie od robienia twarożku, czy od gotowania ziemniaków - to od Was zależy. Jeśli najpierw ugotujecie pyry, a gzik dopiero będzie mieszany, odcedzone ziemniaki w garnku z przykrywką można sposobem babci włożyć w kołdry lub pierzyny, żeby nie wystygły.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy